Rána pro Hamas: Izrael objevil zatím největší tunel z Gazy

Jeruzalém – Zatím největší tunel pod hranicí s pásmem Gazy objevili tento týden izraelští vojáci. Podzemní chodbu prý chtěli radikálové z pásma využít k útoku v židovském státě. Podle armády jde už o čtvrtý tunel objevený pod hranicí za uplynulého půldruhého roku. V průměru leží v hloubce osm devět metrů, místy i dvacet, několik set metrů chodby je pod izraelským územím a některé úseky jsou vyztuženy betonem. V blízkosti se našly generátory a bezpečnostní zařízení.

„Je to velmi kvalitní tunel, který měl sloužit k velké operaci - únosu nebo něčemu podobnému,“ řekl deníku Haarec nejmenovaný armádní představitel. Vojáci se domnívají, že se na stavbě pracovalo několik měsíců a že se tunel budoval ještě donedávna.

Zástupce vojenského křídla palestinského hnutí Hamas, které Gazu ovládá, na tiskové konferenci řekl, že tunel není nový a že byl zavalen při dešti. „Okupace (Izrael) na tunely reaguje hystericky a zmateně, ale my jsme připraveni na cokoli a udělíme nepříteli tvrdou lekci,“ řekl mluvčí brigád Kásam. Izraelská armáda, která na pátrání po tunelech vyčlenila speciální vojenské oddíly, však trvá na tom, že objev chodby je pro radikály velká rána.

Palestinci jinou podzemní chodbu použili při únosu vojáka Gilada Šalita v roce 2006 a v pásmu Gazy ho pak drželi do roku 2011. Propustili ho výměnou za 1 000 palestinských vězňů.

Vydáno pod