Úřady objevily na předměstí Paříže čtyři vlčí děti

Paříž – Francouzské úřady odhalily případ týrání čtyř dětí ve věku od necelých tří měsíců do šesti let. Jejich rodiče indického původu je drželi na severním pařížském předměstí La Courneuve v krutých podmínkách, žádné z dětí nejspíš nikdy ani nebylo na čerstvém vzduchu. Pár teď čelí obvinění z vážného zanedbání péče, za což mu hrozí několikaleté vězení.

Indický pár držel své potomky v nelidských podmínkách (zdroj: ČT24)

Děti žily v nevyhovujících podmínkách, nechodily k lékaři a sousedé prý neměli ani ponětí o jejich existenci. Sociální pracovníci se o nich dozvěděli po upozornění lékařů z nemocnice, kam matka přišla v lednu porodit holčičku a o dítě poté neprojevovala zájem. Úřady následně zjistily bydliště páru v paneláku s 301 byty a kontrola na místě objevila další tři děti - chlapce ve věku dva, pět a šest let.

I nejstarší z dětí stěží dovedou chodit a mluvit. Chlapci jsou podvyživení, u lékaře ani ve škole nikdy nebyli. Jejich identitu úřady ovšem přísně tají. „Jsou to divoké děti, které vyrůstaly zcela bez vlivu rodičů. Zdá se, že vůbec nechodily ven,“ řekl televizní stanici BMFTV jeden z vyšetřovatelů. Chlapci údajně spali v jedné místnosti o deseti metrech čtverečních na matracích. Vyrůstali bez nábytku a bez hraček a v bytě nebylo zvláště čisto. Žádné známky zneužívání však děti nejeví.

Sedmadvacetiletou matku i jejího o šest let staršího partnera zadržela policie a nyní čekají na soud ve vazbě. Posledních šest let přežívali pouze z příspěvků na děti, přitom se o ně vůbec nestarali. Za vážné zanedbání péče a týrání dětí, pokud z něj budou také usvědčeni, hrozí rodičům až sedmiletý trest vězení. O dvouletého chlapce a tříměsíční holčičku se už měsíc starají pěstouni, pěti- a šestiletý syn jsou v péči odborníků.

Komentáře místních médií se pozastavují nad tím, že tyto úředně registrované děti zůstávaly tolik let mimo pozornost zdravotních a dalších institucí. Nejasné jsou zatím i důvody, které vedly rodiče k izolaci dětí od okolního světa. „Nevím, jak jsou na tom rodiče psychicky. Ale myslím, že tam je nějaký problém,“ říká sousedka indického páru. „Když jsem doprovázel děti do školy, tak mi došlo, že je tam něco špatně. Jak je možné, že jsem je nikdy neviděl doprovázet ty jejich?“ říká další ze sousedů.