Pozorovatelé OBSE vyrazí na Ukrajinu, Krymu se zřejmě vyhnou

Kyjev/Vídeň - Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se na dnešním mimořádném zasedání ve Vídni dohodla na vyslání pozorovatelů na Ukrajinu. Navštíví všechny regiony východoevropského státu, zda i Krym, který se dnes definitivně přičlenil k Ruské federaci, není zcela zřejmé. Do šestiměsíční mise se zpočátku zapojí 100 civilních pozorovatelů, první zástupci organizace na místo dorazí v sobotu. Na vyslání pozorovatelů OBSE na Ukrajinu včera tlačila Evropská unie, její lídři byli připraveni poslat do země vlastní misi.

Pozorovatelé OBSE, kterých může být nakonec až 500, navštíví všechny oblasti Ukrajiny. Otázkou ale zůstává Krym, který dohoda podle agenury Reuters výslovně nezmiňuje. Ruský velvyslanec při OBSE Andrej Kelin uvedl, že mandát OBSE se na poloostrov nevztahuje, neboť je součástí Ruské federace.

Naopak USA považují Krym za Ukrajinu. „Je jasné, že s přijetím tohoto rozhodnutí (dohody) je mise zplnomocněna pro práci na Krymu a ve všech dalších částech Ukrajiny,“ uvedl Washington v prohlášení. Separatistický Krym vyhlásil po nedělním referendu nezávislost na Kyjevu a Moskva dnes završila legislativní proces přičlenění tohoto poloostrova k Ruské federaci.

Šéf ukrajinské diplomacie Andrij Deščycja
Zdroj: imago stock&people/ČTK

Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera je dnešní rozhodnutí OBSE krokem ke snížení napětí na Ukrajině. „Ještě to není konec krize, ale je to krok, který pomůže podpořit naše úsilí o uvolnění,“ řekl. Šéf německé diplomacie dodal, že situace v zemi zůstává nestabilní a vrtkavá. „Z tohoto důvodů musí pozorovatelé začít s prací co nejrychleji,“ prohlásil.

Moskva pozorovatele na Ukrajině dosud vetovala

OBSE rozhoduje na základě shody všech 57 členských států a Rusko doposud vetovalo snahy Ukrajiny a Západu. Moskva měla k dosavadním návrhům připomínky, které se týkaly především mandátu pozorovatelů.

Vladimir Putin a Sergej Lavrov
Zdroj: Nikolsky Alexei/ČTK/ITAR-TASS

O tom, že je uzavření dohody blízko, svědčilo dnešní prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. „V podstatě jsme se na návrhu rozhodnutí dohodli,“ řekl Lavrov ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Šéf ruské diplomacie také řekl, že pozorovatelé by měli být vedle ruskojazyčného východu a jihovýchodu Ukrajiny rozmístěni také v západních a centrálních oblastech země.

Moskva opakovaně kritizuje ukrajinské nacionalisty z toho, že početnou ruskojazyčnou menšinu zastrašují a šikanují. Rusko si vyhradilo právo vyslat na Ukrajinu armádu, aby své krajany chránilo.

Své pozorovatel hodlala na Ukrajinu vyslat EU

K dohodě na vyslání mise OBSE na Ukrajinu dnes v noci na zvláštním summitu v Bruselu vyzvala Evropská unie. „Pokud v příštích dnech nevznikne věrohodná mise OBSE, Evropská unie vyšle vlastní misi,“ prohlásil předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Český premiér k tomu poznamenal, že Praha je připravena se na misi EU podílet.

Angela Merkelová na summitu EU
Zdroj: ČTK/AP/Yves Logghe

Mise EU měla působit na jihu a východě Ukrajiny. „Neumím si představit, že bychom od Ruska dostali povolení udělat misi EU na Krymu. To se mi zdá nereálné. Ale můžu se zeptat,“ poznamenala německá kancléřka Angela Merkelová. Zdůraznila přitom, že upřednostňuje realizaci pozorovatelské mise OBSE.