Prezidentský duel Fica a Kisky se nesl v duchu vzájemné kritiky

Bratislava - První ze série duelů prezidentských kandidátů Roberta Fica a Andreje Kisky navázal na dosavadní útočnou kampaň. Sporným tématem byla například otázka uznání nezávislosti Kosova. Fico opět připomněl dřívější podnikatelské aktivity protikandidáta, Kiska zase aféru s prodejem emisních povolenek, při které Slovensko za Ficovy vlády přišlo o desítky milionů eur. Oba kandidáty čeká ještě pět duelů, ten zítřejší nabídne ČT24 od 11 hodin. Druhé kolo prezidentské volby pak proběhne příští sobotu.

V první ze série debat byla tématem především zahraniční politika. Jedním z bodů byla otázka uznání Kosova. „Kdo hovoří o uznání Kosova, hovoří o ohrožení územní celistvosti Slovenska,“ prohlásil v prezidentském duelu dosavadní premiér Fico. „Pokud vy chcete srovnávat Kosovo se situací na Slovensku, tak mluvíme rozdílnou řečí,“ reagoval Kiska, který připomněl, že v Evropské unii neuznalo nezávislost Kosova jen několik zemí.

Otázka uznání Kosova na Slovensku:

Bratislava dlouhodobě zachovává odmítavý postoj k osamostatnění bývalé srbské provincie, což podle pozorovatelů souvisí s obavami, že by kosovský příklad mohl vyvolat snahy o napodobení u příslušníků maďarské menšiny na jihu Slovenska.

Fico znovu zopakoval svou kritiku vůči Kiskovi týkající se jeho dřívější podnikatelské aktivity v oboru katalogového a splátkového prodeje. Připomněl několik pokut, které tyto společnosti dostaly za klamání spotřebitelů. „Vždy se stanou chyby. Pokutu jsme zaplatili, vyvodili jsme osobní odpovědnost,“ reagoval Kiska. Na oplátku připomněl aféru s prodejem emisních povolenek neznámé firmě Interblue Group, při které Slovensko za první Ficovy vlády přišlo o 47 milionů eur (1,29 miliardy korun). Debatu mezi oběma postupujícími kandidáty do druhého kola prezidentských voleb na Slovensku odvysílala veřejnoprávní RTVS.

O prezidentovi Slovenska se rozhodne za týden

První kolo voleb hlavy státu vyhrál Fico se ziskem 28 procent hlasů. Jeho protikandidát Kiska získal jen o 4 procenta hlasů méně. Politologové útočnou kampaň před rozhodujícím hlasováním o novém slovenském prezidentovi očekávali. Fico prý potřebuje mobilizovat své příznivce, aby 29. března, kdy se uskuteční druhé kolo prezidentské volby, přišli volit. Pokud by Fico ve druhém kole uspěl, znamenalo by to pád jeho kabinetu. Novou vládu by sestavovali opět sociální demokraté, kteří mají ve sněmovně většinu.

První prezidentský duel proběhl v duchu vzájemné kritiky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod