Africké obavy. Guinejí se šíří ebola

Konakry - Až 59 mrtvých si zatím v západoafrické Guineji vyžádala epidemie krvácivého horečnatého onemocnění, které způsobuje nebezpečný virus ebola. Ta přitom v Guineji nikdy dřív zaznamenána nebyla. Nyní hrozí, že by se epidemie mohla rozšířit i do sousední Sierra Leone. Hlavnímu městu Konakry se ale nemoc zatím vyhnula, ukázaly testy.

Guineu zasáhla ebola (zdroj: ČT24)

První případ nákazy ebolou v Guineji zaznamenali 9. února. Onemocnění se od té doby objevilo ve třech městech na jihovýchodě země. Nemoc se projevuje krvácením vnitřním i vnějším a úmrtnost se pohybuje mezi padesáti až devadesáti procenty. I zkušení lékaři mají problém chorobu správně diagnostikovat. V Guineji ebola zabila už 59 z osmdesáti nakažených.

„V hlavním městě Konakry lidé začali trochu panikařit. Mají strach z epidemie, protože je opravdu smrtelně nebezpečná,“ uvedla zdravotnická koordinátorka Gemma Dominguezová. Navzdory původním informacím se ale zatím nemoc do dvoumilionového hlavního města nerozšířila. Laboratorní testy vyloučily nákazu tímto virem u třech pacientů z hlavního města, kteří trpěli krvácivou horečkou.

Úřady chtějí podchytit každého, kdo s nemocí přišel do styku. „Na začátku musíme zlepšit ochranu lidí z oblasti ohniska nákazy,“ vysvětluje vládní mluvčí Albert Camara. „Ochranné vybavení dostanou nejen zaměstnanci nemocnic, ale i jejich rodinní příslušníci. Kolem těchto míst je třeba také vytvořit izolační zónu.“

Do boje proti epidemii se zapojili Lékaři bez hranic; vzorky zasílají do laboratoří ve Francii, v nejbližší době by měli dostat 33 tun léků a materiálu. Ten umožní nejen léčit, ale i izolovat pacienty s podezřením na nákazu. Epidemie se už obává sousední Sierra Leone, kde se objevily podezřelé případy v příhraničních regionech.

Virus ebola se objevil poprvé v roce 1976 v Kongu. Od té doby vypuklo podle Světové zdravotnické organizace v afrických zemích asi 15 epidemií této nemoci, při nichž zemřelo nejméně 1 300 lidí. Naposledy se ebola objevila v roce 2012 v Kongu, nakazilo se 62 lidí, z nichž 43 zemřelo.

Vydáno pod