Více než 500 Mursího stoupenců dostalo trest smrti

Káhira - Trest smrti. Takový verdikt vynesl soud v Káhiře nad 529 stoupenci svrženého islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Jedná se o největší a nejrychlejší hromadný rozsudek smrti v moderních dějinách země.

„Soud odsoudil k trestu smrti 529 obžalovaných a 16 zprostil viny,“ konstatoval obhájce Ahmed al-Šaríf s tím, že proti rozsudku se dá ještě odvolat. Před soudem stanulo 123 odsouzených. Ostatní byli již dříve propuštěni, dostali se ven na kauci nebo byli na útěku a proces se konal v jejich nepřítomnosti. Před budovu soudu dorazili příbuzní odsouzených. Po vynesení verdiktu začali křičet a plakat.

Podle arabisty Petra Pelikána je odsouzených hodně i na blízkovýchodní poměry. Připomněl, že zítra už začíná další proces, v němž je obžalováno přes 680 lidí. „Jde o stejnou oblast a stejný soud, takže se domnívám, že průběh bude podobný. Ten proces je plánován na pouhé tři dny,“ konstatoval Pelikán. Nelze podle něj čekat, že by se metody, které používá armáda ve spojení s policií a tajnými službami, zmírnily.

Proces byl velice rychlý

Dnešní proces začal teprve o uplynulém víkendu - v sobotu. Soudce tehdy odmítl žádost obhajoby, která chtěla více času na prostudování spisů. Advokátům dal soud jen 24 hodin na to, aby obhajobu předložili v písemné podobě. Jednání pak soudce odročil právě na dnešek.

Přívrženci Muslimského bratrstva se objevili před soudem kvůli násilnostem, které propukly poté, co bezpečnostní složky loni rozehnaly dvě manifestace na podporu Mursího v Káhiře. Při násilnostech byly zabity stovky lidí, protesty se táhly několik týdnů.

Dva roky po arabském jaru 2011 začalo ke konci června egyptské léto 2013. Mohutné protesty v celé zemi trvaly několik měsíců a jejich výsledkem jsou stovky mrtvých a tisíce raněných
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Údajní Mursího stoupenci pak po celé zemi přepadali policejní stanice a vládní budovy. Mezi obviněními tak byla mimo jiné obvinění z vraždy policisty a z pokusu o vraždu dvou dalších a z útoku na policejní budovu v provincii Mínja.

Nebezpečný precedens, říká právník

Vynesení rozsudků se obhájci nemohli zúčastnit. „Ochranka nás nevpustila dovnitř. Soudce v nepřítomnosti obhájců poslal na smrt stovky lidí!,“ prohlásil advokát Alí Mahmúd. „To už překročilo všechny meze, je to nepřijatelné,“ komentoval verdikt právník Muhammad Zaría, který v Káhiře vede středisko zabývající se ochranou lidských práv. „Egyptské soudnictví se změnilo z nástroje pro dosažení spravedlnosti na nástroj pro vykonání pomsty,“ dodal Zaría s tím, že dnešní rozsudek se může stát precedentem jak v historii egyptského soudnictví, tak i pokud jde o tribunály kdekoli jinde na světě.

Amnesty International dnešní jednání označuje za nejvyšší hromadný trest vynesený na světě v posledních letech. Americké ministerstvo zahraničí prostřednictvím internetu vyjádřilo „hluboké znepokojení“ nad rozsudkem. „Není možné, aby svědectví a důkazy v 529 případech byly shromážděny za dva dny procesu podle mezinárodních norem,“ uvádí se v reakci USA.
  
Nad rychlostí a množstvím souzených se pozastavil také předseda Senátu ČR Milan Štěch. „Vzhledem k naší minulosti bychom měli být zvláště citliví na všechny soudní procesy, které mají pachuť procesů politických. Tím samozřejmě nechci obhajovat Muslimské bratrstvo. Je to mírně řečeno diskutabilní organizace… Způsob, kterým s radikálními islamisty účtuje egyptská vláda, a navazující soudní rozhodnutí musí každého obyvatele evropského prostoru zákonitě děsit. A proto ho odmítám. Doufám, že dojde k přehodnocení tohoto rozhodnutí,“ stojí v jeho stanovisku.
  
Egyptské ministerstvo zahraničí přitom oznámilo, že egyptská justice „je naprosto nezávislá a v žádném případě není ovlivňovaná exekutivou“.

Petr Pelikán, arabista

„Nelze říci, že bych je (odsouzené islamisty) pokládal za nevinné. Na této scéně jaksi není kladných hrdinů. Jak režim, tak jeho odpůrci jsou na tom dost podobně. Navíc nejde, aby v Egyptě jedna strana zvítězila a druhá byla spokojená. Nejde ani udělat kompromis.“

Od Mursího pádu zatčeno na 16 tisíc lidí

Egyptská armáda svrhla Muhammada Mursího loni po opakovaných demonstracích proti němu i proti Muslimskému bratrstvu, za něž byl prezident zvolen a které Egyptu do loňska vládlo. Následovaly demonstrace stoupenců islamistů a do čela země se postavila přechodná vláda jmenovaná armádou.

Od svržení prezidenta Mursího bylo v Egyptě zatčeno přibližně 16 tisíc lidí, z toho asi tři tisícovky osob zastávalo vysoké funkce v Muslimském bratrstvu. Od loňského prosince je tato strana z rozhodnutí egyptské vlády zařazena na seznam teroristických organizací. Sám Mursí je souzen ve čtyřech oddělených kauzách.

Vydáno pod