Na Krejčíře padlo další obvinění, připravoval prý vraždu vyšetřovatelů

Johannesburg – Radovana Krejčíře znovu obvinili jihoafričtí vyšetřovatelé, tentokrát v souvislosti s přípravou vraždy elitního detektiva a soukromého vyšetřovatele. Informoval o tom jihoafrický deník The Star, který se dlouhodobě věnuje Krejčířově případu i tématu organizovaného zločinu vůbec. Zmíněnou kauzu řeší místní kriminalisté od ledna tohoto roku, kdy policisté zatkli pět lidí.

Případ se týká přípravy vraždy policejního plukovníka Nkosany „Zabijáka“ Ximby, který loni v listopadu Krejčíře zatkl, a soukromého vyšetřovatele Paula O'Sullivana – ten aktivity českého podnikatele v JAR dlouhodobě mapuje.

V lednu pozatýkala policie celkem pět podezřelých včetně policejní počítačové expertky Nandi Nkosiové. Našly se u nich mimo jiné ilegálně držené zbraně a munice. Ačkoli v tomto případu vedly stopy ke Krejčířovi, dosud v kauze obviněný nebyl.

Komentář Jiřího Hynka: Vyšetřovatel O'Sullivan je Krejčířův úhlavní nepřítel (zdroj: ČT24)

Podle The Star se vyšetřovatelům podařilo najít důkazy, že je do přípravy vražd přímo zapleten. Na jeho mobilním telefonu údajně objevili instrukce pro najaté zabijáky a objevili se prý i další svědkové ochotní vypovídat. Krejčíř a dalších pět obžalovaných v této kauze by se měli před soudem poprvé společně objevit 7. dubna.

Podnikatel je v současnosti ve vazbě v souvislosti s vyšetřováním jiné kauzy, několikrát neúspěšně žádal o propuštění na kauci. Jihoafrická policie ho zatkla na konci listopadu 2013 kvůli podezření z únosu a pokusu o vraždu. Krejčíř všechna obvinění odmítá.

Plánované vraždy detektivů jihoafrická policie intenzivně vyšetřuje čtvrt roku. Začátkem ledna byl nejprve zatčen Siboniso Miya, a to prý těsně před plánovanými a nakonec nerealizovanými vraždami. Krátce na to v policejní síti uvízli i Owen Serero, Jashua Nare a Zoë Biyelaová. O týden později byla zatčena Nkosiová, která prý zabijákům poskytla portrét policisty Ximby a další informace, které měly vrahům pomoci jej vyhledat. 
  
Siboniso Miya je Krejčířovým spoluobviněným i ve zmiňovaném případu únosu a pokusu o vraždu. V něm jde o údajné zastrašování a mučení bratra drogového kurýra, který prý měl pro českého podnikatele do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (přibližně 48 milionů korun). Dealer ale zmizel.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v České republice.

V Jihoafrické republice, kde ho média spojují s řadou zločinů, Krejčíř požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován.

V České republice byl loni pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Vydáno pod