Slováci radí Kiskovi, jak v duelech na Fica

Bratislava – Dotazy a výroky, které by Andrej Kiska mohl využít v televizních a rozhlasových debatách s Robertem Ficem, posílají Slováci 51letému milionáři prostřednictvím internetu. Před rozhodujícím sobotním druhým kolem přímé prezidentské volby se Kiska v debatách výrazně zlepšil a premiéra Fica v podstatě zastínil. Jsou naplánované ještě tři duely, poslední odvysílá ve středu večer veřejnoprávní televize. Pak bude platit moratorium na volební kampaň.

„Denně dostávám desítky, ne-li stovky zpráv a e-mailů, v nichž mi píšete, co všechno bych měl říct předsedovi vlády. Některé z nich jsou tvrdé, jiné zase zábavné,“ uvedl Kiska, který pro tento účel zřídil zvláštní webovou stránku. Během několika dnů mu tam Slováci nechali stovky vzkazů. Ficova oficiální stránka podobnou možnost nenabízí.

Kiska některé z podnětů využil už o víkendu, kdy odstartovala série televizních a rozhlasových duelů prezidentských kandidátů. Mimo jiné poukázal na nevýhodný prodej emisních povolenek za Ficovy první vlády v roce 2008. Připomněl také, že premiér dlouhodobě odmítá odpovídat na dotazy, zda se coby opoziční politik v roce 2006 setkal v jednom z bytů v centru Bratislavy se spolumajitelem finanční skupiny Penta Jaroslavem Haščákem, jak to vyplývá z údajného spisu slovenské tajné služby o největší korupční aféře ve slovenské politice.

Fico s Kiskou nadále vedou tvrdou kampaň (zdroj: ČT24)

Podnikatel Kiska byl v minulosti označován za horšího řečníka než Fico, který působí ve vysoké politice déle než 20 let. Podle některých medií a politologů se ale Kiskovo vystupování v posledních debatách zlepšilo. Témata kampaně ovšem určuje zejména Fico, který svého soupeře opakovaně nařkl z lichvářství a označil ho za osobu blízkou sektě scientologů. Kritiku vůči Kiskovi premiér přitvrdil, když coby nejoblíbenější slovenský politik první kolo voleb hlavy státu vyhrál s menším náskokem, než se čekalo.

Nového prezidenta si Slováci zvolí v sobotu. Nečeká se, že by volební účast byla výrazně vyšší než v kole prvním. Fico údajně uvažuje o odchodu z politiky, pokud v prezidentských volbách nezvítězí. Dnes však odmítl tuto informaci komentovat.