Ochránce chudých, či populista? Fico je hlavně úspěšný politik

Bratislava - Právník, bývalý komunista a nejoblíbenější slovenský politik, jehož ale mnozí kritizují. To je zakladatel úspěšné slovenské politické strany Směr-sociální demokracie a současný šéf jednobarevné vlády Robert Fico – kandidát na prezidenta. Je to ochránce práv nižší a střední třídy, tvrdí Ficovi příznivci. Jeho odpůrci přitom varují před populismem. Fico se ve druhém kole prezidentské volby střetne s milionářem Andrejem Kiskou. A šance jsou poměrně vyrovnané.

Směr a jeho „třetí cesta“

Ficova strana se snažila působit jako alternativa vůči tehdejší vládní koalici i opozici zastávající takzvanou „třetí cestu“. Podle tvrzení představitelů strany se tím definovala jako „strana moderního progresivního středolevého politického proudu, jako třeba britští labouristé či německá SPD“. Sám Fico prohlásil, že „není důležité, zda je kočka bílá nebo černá, ale zda chytá myši“.

Robert Fico na brífinku v roce 2001
Zdroj: Mária Žarnayová/ČTK

Už v roce 2002 slavil Směr úspěch v parlamentních volbách se ziskem 13,46 procenta hlasů. Stal se tak třetí nejsilnější stranou v parlamentu. Přelom přišel ale až v roce 2006, kdy strana volby vyhrála již s novým názvem Směr-sociální demokracie. Už dříve do sebe včlenila SDL, Sociálnědemokratickou alternativu a Sociálnědemokratickou stranu Slovenska – podařilo se sjednotit slovenskou levici. Fico tehdy u voličů zabodoval hlavně tvrdou kritikou nepopulárních hospodářských a sociálních reforem, jež zavedl předchozí kabinet Mikuláše Dzurindy. A stal se poprvé šéfem slovenského kabinetu. Ficův Směr zvítězil i v roce 2010, sestavování vlády ale skončilo neúspěchem. Fico se tak musel spokojit s rolí opozičního místopředsedy parlamentu. U voličů ale stále bodoval, vyhrál i předčasné volby na jaře 2012; jeho strana získala téměř 45 procent hlasů a Fico usedl do čela jednobarevného kabinetu.

Slovensku vládne levice (zdroj: ČT24)

Osobní život

Fico se narodil a vyrůstal v dělnické rodině v Topolčanech. Má bratra Ladislava a sestru Lucii. S manželkou Světlanou, která je právnička a vysokoškolská pedagožka, se setkal během studií práva v Bratislavě. Mají spolu jednoho syna Michala.

Ve volební kampani Fico nicméně tvrdil, že pochází z velmi silně katolicky orientované rodiny. Oficiálně se ale vyjadřoval jinak. V přihlášce do KSČ napsal, že zastává přísně ateistické stanovisko. Členem strany se stal v roce 1986, avšak zmínka o jeho aktivitách v komunistické straně v oficiálním životopisu chybí. Více čtěte zde.

Skvělý řečník a odpůrce médií

Fico dlouhodobě patří k nejpopulárnějším politikům na Slovensku. Má pověst výtečného řečníka, jenž hájí práva nižší a střední třídy obyvatelstva. Kritici mu však vyčítají sklony k populismu a autoritativnímu politickému stylu. U příležitosti 20. výročí sametové revoluce Fico prohlásil, že není možné zatracovat vše, co bylo před rokem 1989, především v sociální oblasti. Dlouhá léta také válčí s médii - obviňuje je z lhaní a překrucování faktů. Mnohokrát se s nimi soudil a pravicový deník SME zcela ignoruje. V dubnu 2009 jako premiér prohlásil, že tisk je „standardní opoziční síla“.

Spekulace o Ficově prezidentských ambicích se začaly v tisku objevovat už na podzim 2012. S ohlášením své kandidatury ale šéf Směru-SD dlouho vyčkával. Oficiálně tak učinil až v polovině loňského prosince. Svou kandidaturu zdůvodnil snahou udržet stabilitu Slovenska a sociální smír v zemi. Za svůj prezidentský vzor označil současného rakouského prezidenta Heinze Fischera. Do druhého kola postoupil Fico před dvěma týdny spolu s podnikatelem Andrejem Kiskou. Takový výsledek se sice očekával, překvapením byl ovšem těsný rozdíl mezi nimi – Fico získal 28 procent hlasů a Kiska 24 procent. Až do prvního kola byl přitom šéf Směru jasným favoritem.

Šéf Směru-SD má podporu bývalých prezidentů i Zemana

Před rozhodujícím druhým kolem podpořili Fica nepřímo prezident Ivan Gašparovič a jeho předchůdci Rudolf Schuster a Michal Kováč. Ve společném prohlášení uvedli, že Slovensko potřebuje v prezidentském úřadu zkušeného a mezinárodně akceptovaného politika. „Během výkonu prezidentské funkce jsme často museli čelit situacím, při jejichž řešení se prokázali jako nevyhnutné zkušenosti z politického života a mezinárodní kontakty. Je zřejmé, že podobným komplikovaným situacím bude čelit i nová hlava státu. (…) Jsme přesvědčeni, že Slovensko potřebuje v této době ve svém čele zkušeného a mezinárodně akceptovaného politika,“ píše se v prohlášení.

Za kandidátem strany Směr-SD stojí i prezident Miloš Zeman. Český levicový politik by měl podle české hlavy státu podpořit stejně orientovaného politika na Slovensku. Český prezident si Fica váží kvůli tomu, že dokázal sjednotit slovenskou levici. Podle něj také dodržuje slovo. „Dokázal uspět jak v parlamentních volbách, tak ve výkonu své premiérské funkce,“ řekl Zeman. Zároveň zdůraznil, že nijak neútočí na Ficova protikandidáta Kisku. Ostrá prezidentská kampaň před druhým kolem volby na Slovensku se podle něj nevymyká zvyklostem v západní Evropě nebo USA.

Na webu Fico2014.sk se navíc uvádí, že Fica podpořil také francouzský prezident Francois Hollande či předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Prohra = konec Ficova působení v politice?

Fico po skončení nedělního televizního duelu údajně naznačil, že by v případě nepříznivého výsledku skončil v politice. „Pokud z jakýchkoli důvodů nezískám ve volbách dostatečnou podporu svých voličů, tedy členů nebo sympatizantů Směru-SD, zvážím své další působení v politice,“ řekl Fico podle serveru Aktuálně.sk v Banské Bystrici na pracovním setkání s primátory a starosty zvolenými za vládní stranu. Vyjádření agentuře SITA zprostředkovalo několik účastníků setkání. „Zůstat premiérem, který byl poražen v prezidentských volbách, by pro něj bylo potupné,“ prohlásil politolog Miroslav Kusý s tím, že Fico se tak zjevně snaží mobilizovat voliče. Zda se mu to podaří, se zjistí už v sobotu, kdy si Slováci zvolí novou hlavu státu.

  • Robert Fico se narodil 15. září 1964. Po absolvování právnické fakulty působil v Právnickém ústavu ministerstva spravedlnosti. V roce 1986 vstoupil do komunistické strany a tři roky po sametové revoluci byl zvolen poslancem za Stranu demokratické levice (SDL). Zastával mimo jiné post šéfa poslaneckého klubu. V roce 1998 SDL vstoupila do vlády a Fico ze strany odešel, aby založil o rok později svoji vlastní – tehdy ještě Směr. Mezitím Fico 6 let zastupoval Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
Vydáno pod