Od září bude mít Rusko v čele NATO nového protihráče

Oslo - Podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rassmusena znamená obsazení Krymu Ruskem změnu pravidel hry a Aliance se musí novému postoji Moskvy přizpůsobit. To už ale bude úkol spíše pro jeho nástupce, jehož jméno Aliance oficiálně oznámí na zasedání ministrů zahraničí členských zemí ve dnech 1. až 2. dubna v Bruselu. Norská média už ale tvrdí, že jím bude 55letý norský expremiér Jens Stoltenberg. Ten to zatím nepotvrdil, ale ani nepopřel.

„Proces ještě není formálně ukončený a teoreticky mohou jmenování norského kandidáta zablokovat nepředvídané události,“ napsal list Aftenposten. „Lidé obeznámení s rozhodováním zevnitř ale nevidí nic, co by mohlo zabránit tomu, aby se Jens Stoltenberg stal 13. generálním tajemníkem NATO.“ Dánu Rasmussenovi končí funkční období 30. září.

Stoltenberga podle médií podporuje zejména americký prezident Barack Obama, německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron a francouzský prezident François Hollande.

Stoltenberg vedl vládu osm let až do loňského října, kdy si Norové odhlasovali změnu. Nadále ale zůstává předsedou Norské dělnické strany, která je nyní v opozici. Jako premiér začal za armádu utrácet víc než jeho předchůdci a neváhal poslat vojáky do Afghánistánu nebo stíhačky do Libye. Norsko se dnes do akcí NATO zapojuje víc, než se čekalo. O výborném řečníkovi a zkušeném a oblíbeném politikovi bylo ve světě nejvíce slyšet po masakru 77 lidí, které připravil o život pravicový extremista Anders Breivik.