Nedávej Rusovi, vyzývají ukrajinské Lysistraty

Kyjev – Akcí s názvem Nedávej Rusovi oprášily ukrajinské vlastenky myšlenku antického řeckého dramatika Aristofana, v jehož komedii Lysistrata odepírají ženy mužům pohlavní styk, dokud tito nepřestanou válčit. Sexuální stávka Ukrajinek kvůli ruské okupaci Krymu našla ohlas i na sociálních sítích a k pohlavnímu bojkotu svých partnerů jsou vyzývány i Rusky – pod heslem „naši kluci jsou ještě doma, ale ti vaši jsou už ve válce…“

Iniciativa se zviditelnila i tričky se symbolem akce: sepnutými dlaněmi připomínajícími ženský pohlavní orgán, nápisem Nedávej Rusovi a veršem ukrajinského buditele Tarase Ševčenka z básně Kateryna z roku 1838, vybízejícím dívky k milování, nikoli však s „Moskaly“, jak na Ukrajině hanlivě říkají východním sousedům. Akce zaujala i hodně rozdílná média v blízkých i vzdálených zemích, od listu Belorusskij partizan až po arabskou zpravodajskou televizi Al-Džazíra. Nicméně některé komentáře na sociálních sítích označují tuto formu protestu za primitivní a vulgární.

Myšlenka sexuálního bojkotu se ale zrodila přinejmenším před 2 500 lety, soudě alespoň podle komedie Lysistrata řeckého dramatika Aristofana. Hlavními hrdinkami jsou ženy, které se rozhodly odepírat mužům sex, dokud nepřestanou válčit. Převést tuto myšlenku z divadelní scény do reálného života se v poslední době pokusily pacifistky v Libérii, které tak v roce 2003 pomohly ukončit občanskou válku, v Kolumbii o tři roky později protestovaly touto formou proti válce gangů a v Keni v roce 2009 proti sporům mezi prezidentem a premiérem země.