KLDR testovala rakety, Japonci kontrolují své lodě a letadla

Tokio/Pchjongjang – Japonsko, Jižní Korea, Spojené státy a další země kritizovaly Severní Koreu za nejnovější zkoušku raket středního doletu. Pchjongjang je v noci na dnešek odpálil do oblasti Japonského moře do vzdálenosti asi 650 kilometrů. Japonský premiér Šinzó Abe nařídil ověřit bezpečnost japonských letadel a lodí v místech možného dopadu dvou severokorejských střel. Česká republika v souvislosti se zprávami o raketové zkoušce vyzvala KLDR k dodržování všech mezinárodních závazků a k naplňování příslušných rezolucí OSN.

Vypuštěním raket středního doletu KLDR porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Pchjongjang naposledy vystřelil rakety tohoto typu v roce 2009, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Rakety Rodong mohou být teoreticky vybaveny jadernými hlavicemi a s doletem až 1 300 kilometrů mohou zasáhnout Tokio a klíčové americké základny v Japonsku.

Abe vládu rovněž požádal, aby japonskou veřejnost rychle a přesně informovala o vypuštění raket, uvedla agentura Reuters s odvoláním na japonská média. Japonský ministr zahraničí Fumio Kišida podle nich podal proti kroku KLDR protest u severokorejské ambasády v Pekingu.

Činitel japonského ministerstva zahraničí ale sdělil, že vypálení raket neovlivní plánovaná jednání mezi Tokiem a Pchjongjangem o severokorejském raketovém a jaderném programu, která mají začít v Pekingu na konci března. Jednání byla pozastavena v prosinci 2012, když KLDR otestovala raketu s dalekým doletem.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje, japonský premiér Šinzó Abe a americký prezident Barack Obama
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Min-sok označil vypuštění raket za „jasné porušení rezolucí RB OSN a za vážnou provokaci vůči Jižní Koreji a mezinárodnímu společenství“.

Černínský palác je znepokojen

Česká diplomacie se nechala slyšet, že zprávy o vypuštění balistických raket KLDR zaznamenala se znepokojením. „Pokud se tyto zprávy potvrdí, bude se jednat o provokativní akt, který je v rozporu s mezinárodními závazky KLDR a vážně porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN,“ konstatoval Černínský palác. „MZV opětovně vyzývá KLDR k dodržování všech mezinárodních závazků a naplňování příslušných rezolucí OSN,“ dodalo ministerstvo.

KLDR podle jihokorejské agentury Jonhap vypálila dvojici raket ve středu brzy ráno tamního času. Udělala to krátce poté, co se v úterý večer v Haagu na okraj summitu o jaderné bezpečnosti setkala jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje s japonským premiérem a americkým prezidentem Barackem Obamou.

Výročí potopení jihokorejské korvety Čchonan
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

Severokorejská armáda začala uskutečňovat řadu raketových zkoušek krátce po zahájení společných jihokorejsko-amerických vojenských manévrů v oblasti koncem února. Cvičení, které má pokračovat do poloviny dubna, Pchjongjang označuje za nácvik k invazi a často je provází výhrůžnými gesty adresovanými Spojeným státům a Jižní Koreji.

Nejnovější raketový test KLDR připadá rovněž na čtvrté výročí potopení jihokorejské korvety Čchonan se 46 námořníky na palubě. Podle závěrů mezinárodní komise katastrofu způsobilo severokorejské torpédo, Pchjongjang nicméně svůj podíl odmítá.