Raketa k ISS měla problémy při startu, její cesta se prodlouží

Bajkonur (Kazachstán) – Tři nové členy bude mít Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). Z kosmodromu Bajkonur úspěšně odstartovali Rusové Alexandr Skvorcov a Oleg Artěmjev a Američan Steve Swanson. Kvůli neidentifikovanému technickému problému se však jejich cesta výrazně prodlouží. Nový termín příletu se mění na noc ze čtvrtka na pátek, oznámila americká vesmírná agentura NASA. Podle původního plánu měl let trvat jen šest hodin.

Start nosné rakety Sojuz-FG s lodí Sojuz TMA-12M byl úspěšný. Nevznítily se ale pomocné rakety, takže loď vynechala dva plánované manévry. To znamená, že let na orbitální stanici vzdálenou od Země 418 kilometrů bude zřejmě trvat déle než dva dny.

„Posádka není v žádném nebezpečí. Sojuz je vybaven spoustou jídla a dalších potřeb i na více než dva dny. kdyby to bylo nutné,“ řekl komentátor mise během televizního vysílání NASA. Až do loňského roku ruské lodě cestovaly k ISS běžně dva dny.

Ruští řídící letu čekají více informací o příčině selhání pomocných raket v době, kdy loď přeletí znovu nad jejich pozemními stanicemi. „První informace naznačují, že problém je zřejmě v tom, že loď nebyla správně orientovaná,“ uvedla NASA. Nový termín byl předběžně stanoven na pátek 0:58 SEČ.

Noví členové posádky ISS mají strávit na stanici 170 dní. Po jejich příletu se posádka orbitálního komplexu opět doplní na obvyklou šestici. Nahradí tak ruské kosmonauty Olega Kotova a Sergeje Rjazaňského a amerického astronauta Michaela Hopkinse, kteří se vrátili na Zemi 11. března po 166 dnech strávených na oběžné dráze.

Během mise by měla trojice provést desítky vědeckých experimentů. Plánuje se i několik výstupů do volného prostoru.

Americko-ruská posádka se vydává na oběžnou dráhu v době zvýšeného napětí mezi Ruskem a Západem v důsledku krymské krize. Podle odborníků však politika spolupráci ve vesmíru neovlivní, protože obě strany jsou na sebe odkázány a prakticky odsouzeny ke spolupráci. Spojené státy v současnosti nemají k dispozici vlastní vesmírné plavidlo schopné dopravovat lidské posádky na oběžnou dráhu.