Erdogan při blokování Twitteru narazil u soudu

Ankara - Turecký soud nařídil ukončení blokády sítě Twitter, o které rozhodla vláda premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Síť byla v Turecku zablokována 21. března. Podle agentury Reuters dostal telekomunikační úřad 30 dní na to, aby buď obnovil twitterové spojení nebo se odvolal. Erdogan několikrát označil internetovou komunikaci za zhoubnou: právě Twitter byl podle něj jedním z původců loňských krvavých protestů v Istanbulu. Rozhodnutí zablokovat síť kritizovaly Spojené státy a Evropská unie.

Podle tureckého listu Hürriyet správní soud v Ankaře nařídil pozastavit výkon rozhodnutí, které přijal Turecký telekomunikační úřad a které se týkalo blokování přístupu na Twitter v Turecku. Jak uvedl vicepremiér Bulent Arinc, úřad se bude verdiktem soudu řídit, jakmile mu bude doručeno oficiální oznámení. Vyhrazuje si prý ale právo se proti rozhodnutí odvolat.

Kvůli zrušení zákazu Twitteru se obrátily na soud desítky právníků, opozičních stran i novinářů s tím, že jde o nelegální a neústavní krok. Jednotlivé stížnosti stále posuzuje i turecký ústavní soud.

Twitter je trnem v oku turecké vládě a vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) nejen kvůli tomu, že síť využívá opozice k organizování protivládních protestů. Kabinetu rovněž vadí, že na síti byly zveřejněny odposlechy usvědčující z korupce osoby blízké vládě.

Blokování Twitteru odsoudily USA i EU

Erdoganovo rozhodnutí pobouřilo americké i unijní představitele. Štefan Füle, eurokomisař pro rozšíření, prohlásil, že ho krok Ankary „vážně znepokojil“. S ostrými slovy přišla i eurokomisařka pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroesová. „Zákaz Twitteru v Turecku je nepodložený, nesmyslný a zbabělý. Turci i mezinárodní společenství jej budou hodnotit jako cenzuru. Je to cenzura,“ napsala na Twitteru.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Burhan Ozbilici

Zablokování sítě odsoudil i úřad německé kancléřky Angely Merkelové a švédský ministr zahraničí Carl Bildt prostřednictvím Twitteru kroky turecké vlády označil za „stupidní“. Bílý dům vydal prohlášení, podle něhož je omezení sociální sítě nejen nebezpečné pro demokracii, ale i pro dodržování všeobecných lidských práv, které „USA hájí na celém světě“.