Rekordní omluva. Slovenský týdeník musel sepsat 54 stran

Bratislava - „Žilinské soudy pravděpodobně přepsaly historii slovenské justice,“ tak začíná článek na serveru Pluska.sk komentující verdikt ve sporu mezi exposlancem za Slovenskou národní stranu (SNS) Štefanem Zelníkem a týdeníkem Plus 7 dní. Ten musí vydat rekordně dlouhou omluvu - na 54 stránkách - za článek z roku 2009 o Zelníkových podnikatelských aktivitách. Bývalý politik a jeho firma se dočkali také odškodného ve výši 55 300 eur (1,5 milionu korun).

Týdeník před pěti lety vyjádřil pochybnost, zda tehdejší poslanec za vládní SNS Zelník nevyužil svých politických kontaktů, aby pro soukromou firmu Žilpo získal dotaci z evropských fondů ve výši 1,65 milionu eur (45 milionů korun) na rekonstrukci polikliniky. Redaktorka v článku také připomněla údajný výrok jednoho z podnikatelů, že má informace o Zelníkově údajné pedofilii.

Právě za zmiňované a další informace v článku čelil týdeník soudnímu sporu, který prohrál. Soud mu nařídil zveřejnit původní článek i omluvu tak, aby text byl psán stejnou velikostí písma, jakou měl nadpis článku z roku 2009. Omluva vyjde už zítra. Kvůli ní bude mít nové číslo zhruba o polovinu víc stran, normálně jich má 130.

„Soudní rozhodnutí zveřejnit omluvu v takové formě, v jaké jsme byli povinni ho zveřejnit, je výsměchem naší justice. Zatímco žalovaný článek zabral v časopisu dvě a půl strany, omluva až neuvěřitelných 54 stran,“ reagoval šéfredaktor týdeníku Miloš Luknár.

Sever Pluska.sk připomněl, že spor rozhodoval Okresní a Krajský soud v Žilině, přičemž jako svědek vypovídal ve prospěch Zelníka i známý žilinský soudce Pavol Polka. Soudcova manželka byla Zelníkovou právní zástupkyní.

Původní verdikt okresního soudu potvrdil i odvolací soud. Vydavatel týdeníku se neúspěšně pokusil zabránit otisknutí omluvy využitím chyby v rozhodnutí soudů. Podle nich měl časopis otisknout omluvu v roce 2009, zatímco první rozsudek v případu padl až v roce 2012.

Verdikt překvapil i Zelníka

Sám Zelník tvrdil, že s tak rozsáhlou omluvou nepočítal. „Já jsem jen chtěl, aby byla zveřejněna ve stejné podobě a na stejném místě jako původní článek,“ řekl Zelník portálu Aktuálne.sk. Podle týdeníku podobu omluvy ovšem navrhovala Zelníkova právní zástupkyně a soudy jí vyhověly.

Týdeníku se také nezamlouvá vysoké odškodné, které soudy přiznaly Zelníkovi a firmě Žilpo, v níž má bývalý poslanec většinový podíl. „Polemizovat o tom, zda je výše odškodného přiměřená, je asi zbytečné. Na Slovensku již byli vydavatelé tisku vícekrát konfrontováni s absurdně vysokými sumami, které soudy dokážou přisoudit některým politikům,“ upozornil Luknár. Dodal, že tyto částky mnohanásobně převyšují odškodné za lidský život, trvalé poškození zdraví nebo přiznané odškodné obětem násilných trestných činů.

Miřejovský: Omluva slovenského týdeníku má 54 stran (zdroj: ČT24)

Skončí případ ve Štrasburku?

Celá věc může mít podle Aktuálne.sk dohru až u Evropského soudu pro lidská práva „Chci zdůraznit, že je podáno dovolání u nejvyššího soudu, pokud jej zamítne, obrátíme se na Ústavní soud. A pokud neuspějeme ani tam, tak do Štrasburku,“ avizuje Luknár.

Jiný slovenský časopis Týždeň zase čelí žalobě za víc než půl miliardy korun. Dvacet milionů eur (zhruba 550 milionů korun) požaduje firma Budamar Logistics od slovenského vydavatelství W Press jako odškodné za uveřejnění článku s názvem „Veľká daňová lúpež“ v časopisu Týždeň. Podle informací listu měla být Budamar Logistics zapojena do sítě daňových podvodů, napsal server E15.

"I na slovenské poměry je to extrémní částka," konstatoval zpravodaj ČT David Miřejovský. Na slovenská média tak tvrdě dopadl šest let starý tiskový zákon.

Vydáno pod