Bin Ládinův zeť vinen z terorismu

New York - Porota newyorského soudu uznala zetě Usámy bin Ládina vinným z terorismu. Osmačtyřicetiletý Sulajmán abú Ghajs se podle obžaloby provinil účastí na spiknutí s cílem vraždit Američany. Někdejšímu mluvčímu teroristické sítě al-Káida za to hrozí doživotní vězení.

Na záběrech, na nichž byl zachycen po boku svého tchána bin Ládina, abú Ghajs opakovaně vyhrožoval lidem západního světa smrtí. Neměli by prý „nastupovat do žádného letadla, ani vcházet do mrakodrapu“. Muslimové mají právo zabít miliony Američanů, prohlašoval.

Ghajse dopadla americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) v březnu loňského roku v Jordánsku. Poté byl převezen před soud v USA. Jedná se o nejvýše postaveného představitele al-Káidy, který je souzen na americkém území. Ostatní podezřelé teroristy soudí na základně Guantánamo na Kubě.

Osmačtyřicetiletý kuvajtský imám abú Ghajs byl také uznán vinným podle dalších bodů obžaloby, tedy z poskytování podpory teroristům a ze spiknutí za účelem poskytování této podpory. Jeho obhájci tvrdili, že o konspiraci vedoucí k 11. září nic nevěděl a že bin Ládin ho až v den tehdejších útoků požádal, aby se stal mluvčím al-Káidy.

Proces trval tři týdny a porota rozhodovala o abú Ghajsově vině pět hodin. Soud určí trest až 8. září.

Žalobci tvrdili, že abú Ghajs se stal hlasem al-Káidy a používal videonahrávky, ve kterých se snažil získat další teroristy. Obžaloba jich několik promítla, včetně videa se záběry letadel narážejících 11. září 2001 do newyorského Světového obchodního střediska doprovázené abú Ghajsovým kázáním. On sám během procesu popřel, že by sháněl teroristy pro al-Káidu.

Tvrdil, že hrál jen náboženskou úlohu a vyzýval všechny muslimy, aby se povstali proti svým utlačovatelům. Při své výpovědi také líčil setkání v Afghánistánu s bin Ládinem několik hodin po útocích z 11. září. „Tohle jsme udělali my,“ řekl mu prý tehdy bin Ládin. Abú Ghajsovi obhájci tvrdili, že obžaloba spočívá jen na jeho „ošklivých slovech a nevhodných vazbách“, nikoli na skutečných důkazech, že by věděl o spiknutí proti Americe.

Nicméně žalobce John Cronan ve své závěrečné řeči v pondělí zdůrazňoval abú Ghajsův význam. „Po teroristických útocích z 11. září se na něj bin Ládin obrátil jako na prvního,“ řekl Cronan. „Obžalovaný se připojil ke konspiraci al-Káidy směřující k zabíjení Američanů a usiloval o to, aby se další k této konspiraci připojili,“ dodal.