Vězní mě a mučí, žádá o pomoc dcera uzbeckého diktátora

Taškent - Dcera uzbeckého diktátora Islama Karimova žádá o pomoc. Asijská celebrita a bývalá podnikatelka Gulnara Karimovová je údajně v domácím vězení. V dopise, který poslala přes prostředníka, píše, že ji rodina týrá a bije.

O své hudební fanoušky už bojovala. Teď dvaačtyřicetiletá Gulnara Karimovová vede válku přímo proti své diktátorské rodině. Dopis dorazil až do BBC. Odeslán byl z Uzbekistánu, jednoho z nejvíce izolovaných a represivních států na světě. Anonym sám sebe popsal jako někoho, kdo se snaží „obnovit spravedlnost“. Odesílatel uvedl, že dopis byl napsán během posledních pár dní. Prý ho k němu někdo propašoval. Podrobnosti ale podle BBC neuvedl.

Podle odborníků jde s velkou pravděpodobností o rukopis Karimovové. „Jsem vystavena obrovskému psychologickému tlaku. Bijí mě. Na rukou mi můžete spočítat modřiny,“ prohlašuje. Otce donedávna kritizovala na svém twitterovém účtu za to, že jí zarazil podnikání, zavřel televizní stanice i charitu a pozatýkal přátelé. Od poloviny února ale žádná zpráva - twitterový účet je zrušený. Stalo se to jen den předtím, než uzbecká policie vtrhla do taškentského luxusního apartmánu a zatkla osoby, jichž by se dříve neodvážila dotknout.

Dopis podle BBC poskytuje svědectví o policejním zákroku. „Je nemožné žít jako člověk, když jste sledováni kamerami, když jsou všude ozbrojení muži a když jste v depresi kvůli tomu, co jste viděli: speciální síly skákající na střechu, vaše věci zničené, rozbitá okna a dveře. A nejhorší ze všeho je pozorovat člověka se zavázanýma očima, jak ho vláčí po zemi,“ uvádí se v dopise.

Vězní mě a mučí, žádá o pomoc dcera uzbeckého diktátora (zdroj: ČT24)

Gulnara představuje módní ikonu. Navíc bývala jednou z nejvlivnějších žen ve střední Asii. V prezidentském křesle měla vystřídat svého otce. Pověst jí ale pošpinil předloňský korupční skandál. Švédové vyšetřují zapojení Karimovové do podvodů v uzbeckých telekomunikačních firmách. Švýcaři ji mají v hledáčku kvůli praní špinavých peněz.

Uzbeckou princeznu už přes rok drží rodina v domácím vězení pod dohledem kamer a policistů. „Byla jsem tak naivní, když jsem si myslela, že v téhle zemi existuje vláda práva,“ podotýká Gulnara v dopise.

Její křik o pomoc ale zní trochu falešně. Sama byla totiž dlouho tváří režimu, který teď kritizuje.

Odložená návštěva

Proti návštěvě kontroverzního uzbeckého prezidenta Karimova v ČR nedávno protestovala řada nevládních organizací. Karimov nakonec sám cestu do Česka odložil.

Podle prezidenta Miloše Zemana by Česká republika neměla ohrožovat export a investice tuzemských firem v zahraničí, například v Uzbekistánu či Íránu, přehnaným důrazem na ochranu lidských práv.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na Zemanova slova prohlásil, že Česko může současně podporovat export i dodržování lidských práv.