Polovina surovin na chemické zbraně je již ze Sýrie pryč

New York – S velkým zpožděním, ale přece. Ze Sýrie pomalu mizí další a další suroviny na výrobu bojových otravných látek. Podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) jich bylo vyvezeno již více než 49 procent. Celkový objem jedovatých látek, které byly ze Sýrie buď odvezeny, nebo na jejím území zničeny, dosahuje 53,6 procenta.

Sýrie se zavázala odstranit ze svého území všechny bojové jedy do 13. dubna s výjimkou území, která jsou „momentálně nedostupná,“ uvedla ve zprávě OPCW. Z těchto území budou zásoby nebezpečných chemikálií vyvezeny do 27. dubna. Předpokládá se, že zhruba 1 300 tun syrských otravných látek bude zničeno do konce letošního června.

Ze syrského přístavu Latakíja odvážejí nebezpečný náklad dánské a norské lodě do Itálie. Tam jsou kontejnery s jedovatými látkami překládány na americkou loď Cape Ray, na níž se část arzenálu likviduje. Ze Sýrie bylo dosud odvezeno osm zásilek.

Podle původního plánu měly být nebezpečné bojové látky vyvezeny mimo Sýrii do 5. února. Harmonogram ničení syrského chemického arzenálu stanovuje loňská rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Sýrie je za zpoždění často kritizována.

Vydáno pod