Nestraník Kiska vyzývá na souboj nejpopulárnějšího politika

Bratislava - V prvním kole slovenských prezidentských voleb skončil na druhém místě, přesto nebude v sobotu v souboji o Grasalkovičův palác (sídlo slovenské hlavy státu) bez šancí. Jednou z hlavních deviz podnikatele a mecenáše Andreje Kisky, kterou se před svými voliči prezentuje, je skutečnost, že oproti politickému matadorovi Robertu Ficovi nikdy dřív v politice nefiguroval.

Ještě v roce 2012 Andreje Kisku znal jen málokdo. Do rozsáhlé informační kampaně, kterou odstartoval jako první - už dva roky před volbami - však úspěšný podnikatel a filantrop investoval z vlastních prostředků víc, než kolik by byla jeho prezidentská mzda za celý pětiletý mandát. V březnu 2012 je tak z neznámého jednapadesátiletého muže vážný kandidát na nejvyšší státní funkci na Slovensku.

Kiska se rozhodl, že coby občanský kandidát změní zemi i politiku a začne s tím odshora. „Na to, aby prezident dokázal společnost změnit, musí být aktivní. Musí vstoupit do úřadu s tím, že se bude za lidi prát. Pokud chceme, aby byl prezident autoritou, musí být nezávislý a nesmí být prodlouženou rukou politických stran a sponzorů,“ vysvětloval svou kandidaturu ještě před prvním kolem.

Přirozená alternativa

Slováci znechucení politickými profesionály na tato slova evidentně slyšeli, když Kisku s 24 procenty hlasů poslali do druhého kola přímé prezidentské volby. Zde bude čelit Robertu Ficovi a v tomto souboji není bez šance. Vždyť ho od dlouholetého slovenského premiéra a zakladatele vládní strany Směr, kterému uškodila nízká volební účast, dělilo jen 76 tisíc hlasů.

Ilustrační foto
Zdroj: Koller Jan/ČTK

„Pro definování své pozice vůbec nepoužíval ideologické termíny. To znamená, že na jeho stranu se mohou přiklonit lidé různých orientací. Jak lidé konzervativní, tak liberálnější a možná i lidé bez jasnějších ideologických orientací,“ poznamenal na adresu prezidentského kandidáta slovenský politolog Grigorij Mesežnikov.

Andrej Kiska sleduje volební výsledky po prvním kole prezidentských voleb
Zdroj: Tomáš Halász/ČTK

Andrej Kiska se tak nyní stal přirozenou alternativou pro většinu voličů ostatních poražených prezidentských kandidátů. Jeho pozici v této roli posílila i tento týden vyslovená podpora dvou bývalých soupeřů z prvního kola – nestranického poslance Radoslava Procházky a herce Milana Kňažka. Ti v prvním kole skončili na třetím a čtvrtém místě a spolu s Kiskou získali většinu odevzdaných hlasů.

Před prvním a druhým kolem volby působil Kiska jako den a noc. V úvodních debatách kandidátů nebyl výrazný, zdál se zakřiknutý a nedokázal adekvátně reagovat na útoky soupeřů. Podruhé ženatý otec čtyř dětí se ale dokázal z chyb poučit a do duelů s Robertem Ficem před druhým kolem vstoupil sebevědomě. Najednou to byl on, kdo určoval směr debaty a nebál se ani výpadů vůči soupeři.

Debata kandidátů na slovenského prezidenta
Zdroj: Koller Jan/ČTK

Dobrý anděl, nebo lichvář?

Zřejmě i kvůli tomu musel čelit silné antikampani, podle odborníků i médií zřejmě nejsilnější ze všech 14 kandidátů na prezidentský úřad. Před oběma volebními koly neznámí aktivisté na internetu a prostřednictvím letáků šířili nařčení, že Kiska zbohatl poskytováním předražených půjček a že má blízko k scientologické sektě, která prý usiluje o ovládnutí politiky a ekonomiky. Tyto argumenty proti svému soupeři pak opakovaně využil i premiér Fico. Kiska kvůli tomu žaluje Fica za pomluvu.

Milionář Kiska v minulosti založil a spolu se svým bratrem řídil společnosti Triangel a Quatro, které se zabývaly splátkovým a katalogovým prodejem i poskytováním půjček. Právě na prodeji těchto firem slovenské bance VÚB v roce 2004 Kiskova rodina zbohatla.

Andrej Kiska
Zdroj: Halász Tomáš/ČTK

Sám Kiska se pak podílel na založení neziskové organizace Dobrý anděl, do které vložil 30 milionů tehdejších slovenských korun (zhruba milion eur) a která finančně na Slovensku i u nás podporuje rodiny těžce nemocných dětí. V kampani mu tyto aktivity výrazně pomohly, přišel však o blízkého přítele, který mu zmínky o charitě v rámci politického souboje rázně vyčetl. „Podle mého názoru je na tuto funkci absolutně nevhodný,“ nechal se slyšet Igor Brossmann, jenž neziskovou organizaci s Kiskou v roce 2006 spoluzakládal.

Podle slovenských médií je Kiska nadále spoluvlastníkem společnosti TGI Money, která v Česku poskytuje spotřebitelské úvěry s vyššími úroky, než nabízejí klasické banky. Mluvčí České obchodní inspekce Jan Rotbauer listu Pravda řekl, že TGI Money porušila předpisy, za což ji inspekce pokutovala.

Andrej Kiska

Narodil se 2. února 1963 v Popradu, vystudoval elektrotechnickou fakultu Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Je nestraník, přesto přiznal, že před rokem 1989 uvažoval o vstupu do KSS. 

Je podruhé ženatý a z každého manželství má dvě děti. Jeho nynější manželka Martina, případná první dáma Slovenska, z jeho kandidatury údajně příliš nadšena nebyla. Kiska ji veřejnosti dosud nepředstavil.