Sísího příznivci se dočkali. Maršál kandiduje na egyptského prezidenta

Káhira - Egyptský polní maršál Abdal Fattáh Sísí oznámil kandidaturu na prezidenta. Aby se mohl prezidentských voleb účastnit, vzdal se nejvyšší armádní velitel funkce ministra obrany a opustil egyptské ozbrojené síly. Egypťané budou hlavu státu volit v dubnu a Sisí má velkou šanci na úspěch.

Podle egyptského zákona může na hlavu státu kandidovat pouze civilista. Maršál Sísí, jenž se označuje za nejnadějnějšího kandidáta, tudíž děla vše pro to, aby se mohl prezidentských voleb účastnit.

„Vzdávám se uniformy, abych mohl bránit zemi a účastnit se voleb,“ prohlásil včera Sísí. Krátce předtím přišly zprávy, že rovněž rezignoval na funkci ministra obrany. „Naším úkolem je zachránit Egypt a změnit ho. Dělo se tu leccos, ale tahle země si zasluhuje úctu a respekt. Každý musí pochopit, že právě teď je rozhodující moment,“ tvrdí Sísí

Devětapadesátiletý maršál stál v pozadí nedávných událostí. Do postu šéfa armády si ho vybral tehdejší prezident Muhammad Mursí, kterého loni v červnu vojáci svrhli a nechali uvěznit. Sísího přívrženci čekali na to, až jasně oznámí svoji kandidaturu, řadu posledních měsíců.

Úřadující prezident Adlí Mansúr a generál Sísí
Zdroj: ČTK/ZUMA/Apaimages

Egyptské soudy se připravují na další monstrprocesy

Sísího kandidatura přichází krátce poté, co hlavní prokurátor nařídil dva nové hromadné procesy s 919 islamisty. Učinil tak bez ohledu na kritiku předchozího procesu, kde 529 příznivců exprezidenta Mursího dostalo trest smrti.

Obvinění se vztahuje především k loňským protestům islamistů, které začaly po sesazení prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného za Muslimské bratrstvo. Islamisté jsou obviněni z podněcování násilí a smrti některých odpůrců Mursího bratrstva, které nové vedení označilo za teroristickou organizaci. Úřady v posledních měsících zatkly na 16 tisíc údajných násilníků.

„Množství trestů smrti vynesených v jedné skupině je opravdu hrozné. Budeme usilovat o to, aby tyto verdikty nebyly potvrzeny a tito lidé unikli popravě,“ slíbila šéfka sekce pro globální otázky neziskové organizace Amnesty International. „Tyto rozsudky přišly po nespravedlivém procesu,“ dodala. Podle právníků tresty smrti padají v Egyptě často, vykonáno jich ale bývá minimum.