Satelit našel v místě pátrání po malajsijském boeingu nové objekty

Bangkok/Kuala Lumpur - Thajský satelit našel 300 předmětů v oblasti Indického oceánu, kde se pátrá po havarovaném malajsijském letadle. Oznámila to dnes thajská satelitní společnost GISTDA. Pátrání po troskách bylo dnes stejně jako v úterý přerušeno kvůli špatnému počasí.

„Thajský satelit objevil na hladině Indického oceánu 300 objektů o velikosti dvou až patnácti metrů,“ sdělil ředitel GISTDA Anont Snidvongs. Předměty jsou prý asi 2 700 kilometrů západně od australského přístavu Perth. „Neodvažujeme se potvrdit, že jsou to trosky toho letadla,“ dodal Snidvongs.

Snímky jsou prý z úterka a až ve středu byly analyzovány. Thajská agentura je předala Malajsii. Objekty jsou rozptýleny na ploše několika kilometrů čtverečních asi 200 kilometrů od místa, kde tento týden odhalil jinou skupinu plovoucích objektů francouzský satelit. Na jeho záběrech zachycujících oblast vzdálenou od Perthu asi 2 500 kilometrů bylo 122 objektů.

Po letadle se pátrá právě v těchto místech. Dnes bylo ale všech 11 letadel, která se hledání účastní, odvoláno. K místu včas doletěla jenom tři z nich. Než posádky dostaly příkaz vrátit se do Perthu, nic na hladině nenašly. Špatné počasí má trvat nejméně 24 hodin, v nichž se nedá počítat s dalším pátráním.

Už ve středu Malajsie oznámila, že satelity v Indickém oceánu zachytily 122 plovoucích předmětů, které by mohly být troskami letadla. Boeing 777 zmizel z trasy Kuala Lumpur - Peking 8. března a podle výpočtu jeho pohybu zamířil na jih a po několikahodinovém letu spadl do oceánu. O příčinách se stále spekuluje. Na palubě bylo 239 osob, většinou Číňanů.