Obama přivezl Františkovi do Vatikánu krabici semínek

Vatikán - Papež František přijal dnes ve Vatikánu vůbec poprvé amerického prezidenta Baracka Obamu. Měli spolu hovořit zejména o boji s chudobou. Obama se již dříve nechal slyšet, že hlavu katolické církve obdivuje a během setkání mu chce hlavně naslouchat. Po příjezdu do Vatikánu si Obama s papežem podali ruce. „Jsem váš velký obdivovatel,“ poznamenal nejmocnější muž světa. Původně půlhodinová schůzka se protáhla na více než 50 minut.

„Přijel jsem do Říma, abych mu naslouchal. Jeho myšlenky nám pomáhají pochopit, jak můžeme bojovat s extrémní chudobou,“ prohlásil americký prezident v rozhovoru, který poskytl v souvislosti s návštěvou italskému listu Corriere della Sera.

Kolona amerického prezidenta dorazila do Vatikánu krátce po desáté hodině dopoledne, Obamu nejprve čekalo slavnostní uvítání na nádvoří a poté se vydal v doprovodu švýcarské gardy dovnitř budovy. Doprovázel ho i americký ministr zahraničí John Kerry.

Papež s Obamou si podali ruce a americký prezident pak poděkoval za možnost setkat se s hlavou katolické církve. Další jednání již pokračovalo v soukromí mimo dohled kamer. Americký velvyslanec v Římě John Phillips již před Obamovou návštěvou uvedl, že prezident „miluje Řím a je velmi šťastný, že se může setkat s papežem Františkem, kterého obdivuje a jehož první rok pontifikátu velmi pozorně sledoval“.

Do Bílého domu? Proč ne?

Prezident přivezl papeži darem dřevěnou skříňku plnou semínek z ovocných stromů i zeleniny, které se pěstují na zahradě Bílého domu. Šlo o reakci na Františkovo prohlášení, že otevře zahrady papežské letní rezidence veřejnosti. Na truhličce bylo vyryto dnešní datum.

„Když budete moci přijet do Bílého domu, ukážeme vám i naši zahradu,“ řekl Obama při předávání daru a neoficiálně tak papeže pozval na návštěvu Spojených států. „Proč ne?“ odvětil mu papež ve španělštině. Katolická církev v USA doufá, že by k nim mohl pontifik dorazit v září příštího roku při příležitosti Světového setkání rodin ve Filadelfii.

Barack Obama při audienci u papeže Františka
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Obama od Františka dostal darem medailonek a jeho encykliku. „Určitě si ji budu číst v Oválné pracovně, když se budu cítit naprosto bezmocný. Jsem si jistý, že mi dodá sílu a uklidní mě,“ řekl americký prezident.

Jak následně Vatikán uvedl ve svém prohlášení, oba muži spolu hovořili o nejrůznějších mezinárodních tématech, o obchodování s lidmi, imigraci, ale také o interrupcích a Obamově reformě zdravotnictví. Ta totiž předpokládá, že zdravotní pojištění v USA se bude vztahovat i na antikoncepci, k čemuž má katolická církev výhrady. Rozdílné názory mají Obama a papež také na interrupce a sňatky homosexuálů.

Podle analytiků si naopak tito muži rozumějí hlavně v tématech, jako je boj s chudobou či sociální nespravedlností. Prezident USA ještě jako mladý pracoval u jedné z amerických katolických diecézí jako sociální pracovník.

„Byl jsem vděčný, že jsem měl příležitost s ním mluvit o naší společné odpovědnosti starat se o chudé a vyloučené,“ řekl Obama později na tiskové konferenci. „Mimořádně mě dojalo, jak mluvil o významu toho, abychom se dívali na světové problémy z morální perspektivy a neuvažovali jen z hlediska vlastního úzkého zájmu.“ Připomněl, že „nerovnosti se stále zvětšují“, a ocenil papežovo časté připomínání „nebezpečí cynismu a lhostejnosti“. Stejně tak si na papežovi váží jeho „empatie a schopnosti představit si sebe sama na místě někoho jiného, i když nemluví jako my a nesdílí naši životní filozofii“. „Snažil jsem se ukázat papeži, jaké kroky podnikáme ve Spojených státech k vytvoření pracovních míst, zvýšení platů a pomoci rodinám,“ přiblížil prezident obsah schůzky, na níž se diskutovalo o tom, jak spojit síly v boji proti chudobě a strmě rostoucím rozdílům mezi bohatými a chudými.

Barack Obama před setkáním s papežem Františkem
Zdroj: ČTK/AP/Alessandra Tarantino

Po schůzce s papežem se americký prezident setkal také se svým italským protějškem Giorgiem Napolitanem a novým šéfem italské vlády Matteem Renzim. Následná dlouhá tisková konference se zaměřovala na řadu témat, včetně nového plánu Mezinárodního měnového fondu na pomoc Ukrajině. Podle Obamy by tento plán měl pomoci stabilizovat Ukrajinu před nadcházejícími volbami.

Americký prezident dorazil do Říma v noci na dnešek z Bruselu, kde jednal s představiteli EU a NATO. Z letiště Fiumicino ihned zamířil do rezidence amerického velvyslance Villa Taverna z 15. století, kde strávil noc.

Naposledy byl Obama na návštěvě v Itálii v roce 2009, kdy se konal v L'Aquile summit nejvyspělejších zemí světa ze skupiny G8. To se k nim ještě řadilo Rusko, které z této neoficiální organizace kvůli okupaci ukrajinského Krymu zřejmě nadlouho vypadlo.

Obama měl v Římě i příležitost projít si v doprovodu historika nejslavnější římskou památku Koloseum, jež bude kvůli tomu pro veřejnost zcela uzavřena. Návštěvu amerického prezidenta provázejí přísná bezpečnostní opatření.