Gurlitt se vzdá obrazů zabavených Židům

Berlín - Německý sběratel umění Cornelius Gurlitt se dobrovolně vzdá některých svých děl. Podle jeho právníka má jít hlavně o obrazy, které nacisti zabavili Židům. Jde asi o tři procenta jeho sbírky. V Gurlittových domech v Mnichově a Salcburku se našlo celkem 1 500 historických artefaktů.

Podle Gurlittova právníka Christopha Edela dal sběratel právníkům pokyn, aby všechna díla, u nichž bude nepochybné, že je nacisté zabavili Židům, vrátili původním majitelům či jejich dědicům. „Chystáme se vrátit dílo ze schwabingské (mnichovské) části sbírky, které je oprávněně považováno za zkonfiskované,“ uvedl Edel. „Jednání s dalšími lidmi činícími si nároky na obrazy byla rovněž konstruktivní, proto očekáváme, že další díla vrátíme v následujících týdnech,“ dodal.

Další Gurlittův právník Stephan Holzinger dnes řekl, že jako první by měl být brzy předán rodině původního majitele obraz Sedící žena od Henriho Matisse. Bude vrácen dědicům pařížského sběratele Paula Rosenberga. Jednou z dědiček je přitom novinářka Anne Sinclairová, bývalá žena exředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiquea Strausse-Kahna.

Gurlitt tak zcela obrátil. V listopadovém rozhovoru pro týdeník Der Spiegel prohlásil, že dobrovolně nevydá žádný ze svých obrazů. Rozmlouval s nimi prý jako s blízkými přáteli, které v reálném životě nikdy neměl. Byly pro něj věrnými společníky a péče o ně se stala jeho životní misí. Kontakt s realitou Gurlitt ztratil už před mnoha desítkami let.

Německé úřady předloni zabavily přibližně 1280 děl z překvapivého nálezu, který učinily v mnichovském Gurlittově domě při prohlídce kvůli podezření z daňových podvodů. Případ se dostal na veřejnost loni v listopadu a okamžitě vzbudil velký zájem. Díla nabytá legálně chce Německo Gurlittovi vrátit, úřady ale prověřují kvůli nejasnému původu více než 400 obrazů. Podle sběratele je ale sporných pouze zhruba 40 děl.

Celkovou hodnotu mnichovské části sbírky odhadly úřady na miliardu eur (asi 27,5 miliardy korun). Zahrnovala malby, kresby a grafiky od Canaletta, Eugena Delacroixe, Henriho Matisse, Marka Chagalla a dalších slavných umělců.

V nově nalezené salcburské sbírce je i Monet či Picasso

Prohledávání sběratelovy nemovitosti v rakouském Salcburku vedlo v únoru k nálezu dalších 238 děl. Podle rakouské televize ORF je mezi nimi i obraz francouzského malíře Clauda Moneta v odhadované hodnotě 10 milionů eur (přibližně 275 milionů korun) nebo díla Pabla Picassa, Augusta Rodina či Edouarda Maneta.

Celková hodnota mnichovské části sbírky se podle magazínu Focus odhaduje na miliardu eur (asi 27,5 miliardy korun). Zahrnovala malby, kresby a grafiky od Canaletta, Eugena Delacroixe, Henriho Matisse, Marka Chagalla a dalších slavných umělců. Hodnota salcburské části sbírky je možná stejně vysoká jako té mnichovské, řekl Holzinger. Zdůraznil ale, že odhad Focusu je „naprosto přehnaný“.

Gurlittův otec získal obrazy jako nacistický nákupčí. Díla skončila ve střežených depozitářích a vládní komise hledá možné vlastníky. Své obrazy chce teď jedenaosmdesátiletý podivín zpět, aby mezi nimi mohl v klidu a pokoji prožít zbytek života.

Gurlittův právník nedávno prohlásil, že úřady k jeho sbírce přistupují mnohem přísněji než k jiným německým veřejným i soukromým sbírkám, u nichž je podíl možného neoprávněně zkonfiskovaného majetku mnohem vyšší.

Události: Gurlitt chce vrátit Židům obrazy (zdroj: ČT24)