Tymošenková oficiálně: Chci být prezidentkou Ukrajiny

Kyjev - Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková oficiálně oznámila, že opět hodlá kandidovat na prezidentku. V roce 2010 volby prohrála a v čele Ukrajiny stanul Viktor Janukovyč. Tymošenková nedávno předčasně opustila vězení, v němž si odpykávala sedmiletý trest za údajné překročení pravomocí ve funkci předsedkyně vlády. Nového šéfa státu mají Ukrajinci volit 25. května. Podle nejnovějšího průzkumu má největší šanci vlivný podnikatel Petro Porošenko.

Tymošenková si myslí, že by „prostě kandidovat měla“

Tymošenkovou by měl nominovat sobotní sněm její strany Vlast. „Požádám sjezd strany Vlast, který se uskuteční 29. března, aby mě nominoval jako kandidátku na nejvyšší státní funkci,“ řekla Tymošenková na tiskové konferenci. „Prostě bych měla kandidovat,“ dodala.

Třiapadesátiletá Tymošenková stála dvakrát v čele ukrajinské vlády. Na prezidentku kandidovala v roce 2010, ale těsně prohrála s Janukovyčem. Později se ocitla ve vězení kvůli obvinění z údajného zneužití pravomocí. Na svobodu vyšla až díky revoluci v Kyjevě a Janukovyčově svržení. Exprezident prchl do Ruska.

V době ukrajinské Oranžové revoluce se Tymošenková stala miláčkem Západu, doma ale její postavení už tak jednoznačné není - hlavně kvůli tomu, že před vstupem do politiky získala velké jmění jako podnikatelka v oblasti energetiky.

Opoziční síly vyšlou do boje hned několik kandidátů

V předčasných prezidentských volbách změří Tymošenková síly s předákem strany UDAR Vitalijem Kličkem. Ten už dříve uvedl, že se předvolebního boje nebojí. „Nevidím v tom nic špatného, ale bude to vypadat velmi divně, když si opoziční síly budou konkurovat. Ale doufám, že pokud k této konkurenci dojde, bude čestná, průzračná a podle současných evropských zásad,“ poznamenal k tomu Kličko.

Julija Tymošenková a Vitalij Klyčko
Zdroj: ČTK/AP/Peter Morrison

Voleb se chce účastnit i vůdce pravicových radikálů Dmytro Jaroš. Mocenská výměna v Kyjevě podle něj neskončila, boj nyní přechází do „politické fáze“. Jaroš při únorových krvavých incidentech v centru Kyjeva velel oddílům krajně nacionalistického hnutí Pravý sektor, které během nepokojů plnilo úlohu ochranky tvrdého jádra demonstrantů. Ruská generální prokuratura ho obvinila z přípravy teroristických útoků na ruském území. Moskva v pondělí oficiálně požádala o Jarošovo vydání a vydala na něj mezinárodní zatykač.

Podle průzkumu je jasným favoritem oligarcha Porošenko

Favoritem voleb se ale v současné době jeví vlivný podnikatel Petro Porošenko, považovaný za politika schopného dohodnout se s různými politickými proudy. Oficiálně přitom svou kandidaturu zatím neoznámil. Kdyby se hlasovalo už teď, Porošenko by dostal bezmála čtvrtinu hlasů, zatímco Kličko 8,9 procenta a Tymošenková 8,2 procenta hlasů, tvrdí kyjevští sociologové.

Petro Porošenko
Zdroj: ČT24/ISIFA

Za touto trojicí následuje s přízní 7,3 procenta dotázaných poslanec Serhij Tihipko, jeden z vůdců někdejší vládní Strany regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. Z téhož tábora pochází i bývalý charkovský gubernátor Michail Dobkin, považovaný ovšem za proruského radikála. V průzkumu jej podpořilo 4,2 procenta Ukrajinců.

Průzkum se uskutečnil po celé Ukrajině s výjimkou anektovaného Krymu. Více než čtyři pětiny dotázaných tvrdily, že se květnových voleb hodlají zúčastnit. Po únorovém pádu prezidenta Janukovyče plní roli prozatímní hlavy státu šéf parlamentu Oleksandr Turčynov.

Násilí v Kyjevě: Zabíjely kulky z policejních zbraní

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov před poslanci uvedl, že během únorových bojů v kyjevských ulicích většina lidí zahynula kulkami vypálenými z policejních zbraní. Krveprolití v Kyjevě před svržením režimu prezidenta Viktora Janukovyče si vyžádalo více než stovku obětí na životech.

„Naše vyšetřovatele zajímá nejen otázka, kdo zabíjel, ale také otázka, kdo vydal rozkaz zabíjet,“ uvedl Turčynov podle agentury Interfax v odpovědi na nabídku Evropského parlamentu pomoci s vyšetřováním zločinů.

Ukrajinci budou podle Turčynova vděčni za jakoukoliv pomoc, „včetně účasti mezinárodních expertů“ na vyšetřování. To sice nepostupuje tak rychle, jak by si prezident přál, nicméně slíbil, že „celá pravda o vrazích a jejich zákaznících bude odhalena“.