Kongo bude tři dny truchlit za 250 obětí lodního neštěstí

Kampala - Při sobotním potopení lodi s konžskými uprchlíky na Albertově jezeře mezi Ugandou a Kongem zemřelo 251 lidí. Nejnovější bilanci zveřejnila konžská vláda, která zároveň vyhlásila třídenní smutek. Úřady zatím vycházejí z předpokladu, že plavidlo se zhruba 300 lidmi na palubě se potopilo, protože bylo přetížené. Albertovo jezero, sedmé největší v Africe, je 160 km dlouhé a přibližně 30 km široké.

První zprávy z neděle hovořily o tom, že mrtvých jsou nanejvýš dvě desítky. V úterý se už objevily informace o 107 mrtvých, z čehož bylo 57 dětí. „Abychom vyjádřili solidaritu a soustrast celého konžského národa, rozhodla se vláda na pokyn prezidenta Josepha Kabily vyhlásit třídenní státní smutek, jenž vstupuje v platnost tento čtvrtek,“ oznámil mluvčí vlády Lambert Mende.

Uprchlíci se prý na plavidle vraceli z Ugandy do vlasti. Šlo o jednu ze dvou lodí, které v sobotu vypluly z okresu Hoima na východním břehu jezera, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). V Ugandě je podle UNHCR stále na 175 000 konžských uprchlíků, kteří Kongo opustili během vleklého konfliktu mezi vládními silami a povstalci z řad menšinového etnika Tutsiů. Situace se v závěru loňského roku částečně uklidnila po uzavření mírové dohody mezi vládou a rebely.

Plavba po velkých jezerech ve střední Africe může být za nepříznivého počasí stejně nebezpečná jako na moři. Nehody tu často končívají tragicky vzhledem k častému přetížení lodí, nedostatku záchranných vest na palubě a kvůli skutečnosti, že velká část místní populace neumí plavat.

Podle počtu obětí jde o šestou nejhorší lodní tragédii v uplynulých deseti letech. Nejtragičtější lodní katastrofou v dějinách kromě válek bylo potopení filipínského trajektu Doňa Paz, který se v prosinci 1987 srazil u filipínských břehů s tankerem Victor. Při následném požáru zahynulo dohromady 4 386 lidí.

Nejhorší lodní nehody posledních deseti let (podle počtu obětí):

  • 3. únor 2006 - Egyptský trajekt As-Salám Boccaccio 98 s více než 1 400 lidmi na palubě se potopil v Rudém moři; zahynulo 1 028 lidí.
  • 21. červen 2008 - V potopeném filipínském trajektu Princess of the Star, který se převrátil při tajfunu Fengshen, zůstaly uvězněny stovky mrtvých těl. Z 865 cestujících a členů posádky jich zahynulo 832.
  • 30. prosinec 2006 - Indonéská loď Senopati Nusantara (Velitel souostroví), která cestovala z indonéského ostrova Borneo na ostrov Jáva, se potopila ve vodách u Jávy. Zahynulo až 500 lidí.
  • 3. říjen 2013 - U ostrova Lampedusa se potopila loď s asi 500 afrických uprchlíků, jež plula z libyjské Misuráty. Zemřelo nejméně 339 lidí, zachránit se podařilo jen 155 osob.
  • 1. červen 2011 - Nedaleko tuniského souostroví Kerkenna se utopilo 200 až 270 lidí z lodě, která nelegálně přepravovala do Evropy asi 800 osob. Tuniské pobřežní hlídce se spolu s armádou podařilo z lodi zachránit 570 běženců.
  • 22. březen 2014 - Při potopení přeplněné lodi s konžskými uprchlíky na Albertově jezeře mezi Ugandou a Kongem zemřelo 251 lidí.