Pentagon propustil devět důstojníků, kteří podváděli při testech

Washington - Americké vojenské letectvo propustilo ze svých řad devět důstojníků. Pentagon tak reagoval na jejich odhalené podvody při zkouškách se strategickými jadernými zbraněmi. Podle letectva jde v historii jednotek obsluhujících mezikontinentální balistické střely o skandál, který nemá obdoby. Další desítky lidí proto ještě hodlá potrestat.

Tresty se týkají středních a nižších důstojníků, žádný generál údajně potrestán nebyl. Na svou funkci ale rezignoval plukovník Robert Stanley, který velel základně Malstrom ve státě Montana, kde byly v lednu podvody při pravidelných zkouškách důstojníků odhaleny. Vojáci například při pravidelných testech ověřujících správnou funkci raket podváděli tak, že si správné odpovědi posílali mobilem. Přišlo se na to náhodou, když Pentagon vyšetřoval drogy na několika základnách.

Stephen Wilson, velitel štábu nukleárních zbraní:

„Víme, že důstojníci kladli příliš velký důraz na skóre. Přestože testy musí splnit vojáci na 90 procent, po členech posádky požadovali 100 procent. Vedoucí zapomněli na fakt, že výkon na bitevním poli je důležitější než to, co se děje ve třídě.“

Americké mezikontinentální rakety s jadernými hlavicemi jsou vedle Malstromu a Minotu ještě na základně Warren ve státě Wyoming. Celkem je na těchto základnách 450 balistických jaderných raket, které jsou v neustálé bojové pohotovosti. Dohlíží na ně 90 důstojníků, kteří pracují ve dvojicích ve 24hodinových směnách ve 45 podzemních kontrolních centrech. Každé středisko monitoruje a kontroluje deset mezikontinentálních jaderných raket.

Devět amerických důstojníků propuštěno za podvody při testech (zdroj: ČT24)