Putinova Aljaška? Petice vyzývá k odtržení státu od USA

Washington - Hlasujte pro odtržení Aljašky od Spojených států a připojení k Rusku. To je gró petice, která se objevila na webu americké vlády. Pokud ji podepíše do 30. dubna alespoň 100 tisíc lidí, Bílý dům se k ní bude muset vyjádřit. Zatím řeklo „ano“ připojení k Rusku zhruba 31 400 lidí. Rusko před pár dny definitivně anektovalo Krym. Obyvatelé poloostrova tento krok schválili v referendu, jehož výsledky Kyjev ani Západ neuznal.

Petice „Alaska back to Russia“ byla vytvořena 21. března. Právě ten den přitom ruský prezident Vladimir Putin podepsal krymsko-ruskou smlouvu o připojení Krymu k Rusku a uzavřel tak ústavní proceduru anexe. Krátce předtím ratifikovali smlouvu jednomyslně poslanci Rady federace. Drtivou většinou ji podpořili i zastupitelé ve Státní dumě. Anexi na druhou stranu odsoudilo přes 40 států v Radě OSN pro lidská práva, stejně jako Valné shromáždění v nezávazné rezoluci.

Autor petice o dalším osudu Aljašky vystupuje pod iniciály S.V. a je z aljašského města Anchorage. Zdůrazňuje, že to byli právě Rusové ze Sibiře, kteří se před 10 až 16 tisíci lety dostali přes Beringův průliv. Začali se usazovat na arktickém pobřeží a obývali Aleutské ostrovy.

„Poprvé navštívili Aljašku 21. srpna 1732 členové týmu lodi St. Gabriel pod vedením Gvozdeva a navigátora Fjodorova. Pak následovala expedice Šestakova a Pavlutsiho mezi lety 1729 až 1735,“ píše se v petici, která je velmi stručná a napsaná značně kostrbatou angličtinou.

Petice končí apelováním na občany, aby ji podepsali a hlasovali tak pro odtržení Aljašky od USA a její následné připojení k Ruské federaci. Petici už podepsalo přes třicet tisíc lidí, některé iniciály jsou uvedeny v azbuce. „Není jasné, zda jsou signatáři z Aljašky a opravdu se chtějí odtrhnout, nebo jsou ze zbytku USA a chtějí se zbavit 49. státu a jeho nejslavnější dcery Sarah Palinové,“ okomentoval petici s ironií zpravodajský server Huffington Post.

Huffington Post o petici žertuje

„Bohužel pro Američany, kteří chtějí utéct od Obamovy socialistické dystopie ve prospěch Putinova osvíceného kamelotu, nejvyšší soud po občanské válce považuje jednostranné odtržení za neústavní. Ovšem mohl by dělat výjimku, pokud by součástí dohody byla 'Mama Grizzly' (přezdívka Palinové).“

Podobně vnikla v roce 2012 petice za odtržení Texasu. A získala potřebných 100 tisíc podpisů. Bílý dům odpověděl takto: „Naši otcové zakladatelé vytvořili Ústavu Spojených států amerických, aby vytvořili perfektní unii i přes tvrdou, frustrující, ovšem nezbytnou práci samospráv. V tomto dokumentu zakotvili právo na změnu národní vlády prostřednictvím voleb – práva, za které celé generace Američanů bojovaly. Ale neumožnili z unie odejít.“

Transaljašský ropovod
Zdroj: ČTK/AP/Al Grillo

Aljaška patří Američanům od roku 1867

Spojené státy koupily Aljašku od Ruska v roce 1867 za 7,2 milionu dolarů. V roce 1959 se stala 49. státem USA. Rozlohou jde o největší stát, kde žije ale jen přes 600 tisíc obyvatel. Koupě Aljašky měla pro Spojené státy značné strategické a hospodářské výhody – díky nerostnému bohatství a nalezištím zlata - více čtěte zde.

Vydáno pod