Janukovyč chce referendum v každém ukrajinském regionu

Kyjev - Každá z oblastí Ukrajiny by podle Viktora Janukovyče měla rozhodnout o svém postavení v referendu. Svržený prezident to vzkázal z ruského exilu, kam odjel minulý měsíc. Ukrajince chce odradit od předčasných voleb, které se budou konat 25. května. Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková označila Janukovyče za nástroj, kterým se Rusko snaží zničit ukrajinskou nezávislost. Krátce poté ukrajinská generální prokuratura oznámila, že zahájila další trestní stíhání exprezidenta.

Karas: Janukovyč odmítl změny v ukrajinských zákonech (zdroj: ČT24)

Janukovyč se stále považuje za legitimního prezidenta

Janukovyče sesadil v únoru ukrajinský parlament poté, co si boje v kyjevských ulicích vyžádaly více než stovku obětí na životech. „Jako prezident, který je myslí a duší s vámi, vyzývám každého soudně smýšlejícího občana Ukrajiny: Nenechte samozvance, aby vás zneužívali! Požadujte uspořádání referenda o vymezení postavení každého regionu v rámci Ukrajiny,“ uvedl Janukovyč ve svém poselství k národu.

Janukovyčova soupeřka Tymošenková prohlásila, že pokud jde o jeho vyjádření, pak „se tento člověk, který býval prezidentem, prakticky stal nástrojem boje proti Ukrajině a proti ukrajinskému lidu, nástrojem na zničení nezávislosti Ukrajiny“. Ale výzvy k separatismu a ke vstupu ruských vojsk si prý jednou zodpoví před soudem, který jej spravedlivě potrestá.

Podle ruského internetového listu gazeta.ru Janukovyčovo prohlášení zapadá do snahy Kremlu zabránit zvolení nového ukrajinského prezidenta či alespoň co nejvíce podkopat legitimnost nového režimu v Kyjevě. Janukovyč nyní vybízí k federalizaci a separatismu, což jako prezident odmítal.

Odpůrci nového režimu požadují federalizaci země

Odtržení Krymu od Ukrajiny a připojení poloostrova k Rusku v polovině března schválilo místní referendum. To zorganizovali místní separatisté po faktickém obsazení Krymu ruskými vojáky. Janukovyčova volební základna se až donedávna opírala o ruskojazyčné regiony na východě a jihu Ukrajiny.

Podle Janukovyče došlo na Ukrajině k „ozbrojenému státnímu převratu“, spáchanému opozicí s teroristy a „za plné podpory některých západních států“. Exprezident si myslí, že změny v ukrajinských zákonech jsou protiústavní a vylučují uspořádání poctivých prezidentských voleb. Nynější režim považuje za nelegitimní a všechna jeho rozhodnutí za nezákonná. „Samozvanci“ v Kyjevě podle něj nemají „mandát důvěry ukrajinského lidu“.

Viktor Janukovyč promluvil z Ruska k Ukrajincům i k světu
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Janukovyč po únorovém krveprolití v kyjevských ulicích uprchl na poloostrov Krym a odtud do ruského Rostova na Donu. Naposledy hovořil před novináři 11. března. Tehdy popřel zvěsti o svém špatném zdravotním stavu a prohlásil, že je stále platným ukrajinským prezidentem. Do země se prý v blízké době vrátí.

Exprezident je stíhán za podíl na masových vraždách i za dnešní prohlášení

Ukrajinská generální prokuratura oznámila, že kvůli dnešnímu Janukovyčovu prohlášení zahájila další stíhání bývalého prezidenta, a to za „jednání zaměřené na násilnou změnu nebo svržení ústavního pořádku nebo na uchvácení státní moci“. Podle prokuratury exprezident svým jednáním „ohrožuje vnitřní bezpečnost státu v oblasti fungování ústavního pořádku a výkonu státní moci“.

Podle agentury RIA Novosti prokuratura doposud Janukovyče stíhala ve čtyřech bodech. Podle vyšetřovatelů se podílel na masových vraždách demonstrantů na Majdanu, zpronevěřil státní majetek, neústavně se chopil moci a vyzýval ke svržení nové vlády. Kyjev už Rusko oficiálně požádal o jeho vydání. Žádost o vydání mezinárodního zatykače dostal od ukrajinských úřadů Interpol.