Slováci rozhodují: Fico, nebo Kiska?

Bratislava - Slováci dnes rozhodují o tom, zda se stane novou hlavou státu současný premiér Robert Fico, nebo podnikatel Andrej Kiska. Volební místnosti se po celém Slovensku otevřely úderem sedmé hodiny, k urnám mohou Slováci chodit až do 22:00. Jméno nástupce dosluhujícího prezidenta Ivana Gašparoviče, jehož druhý pětiletý mandát skončí v polovině června, bude známo v noci na neděli. Volební účast je zatím vyšší než v prvním kole, mohla by přesáhnout i 50 procent. A chystají se dorazit i Slováci žijící v zahraničí. Vyšší volební účast by podle politologa Grigorije Mesežnikova pomohla spíše Robertovi Ficovi, jehož voliči často v prvním kole voleb k urnám nedorazili.

A už se začínají objevovat i první komplikace. Policie na východním Slovensku totiž začala prověřovat podezření z kupování hlasů. Trestní oznámení podala opoziční strana Svoboda a solidarita, která s odvoláním na informace od Romů uvedla, že příslušníkům této menšiny někdo slíbil pět až sedm eur (zhruba 135 až 190 korun) za každý hlas ve prospěch Fica. Volební korupce je však na Slovensku trestným činem.

Výsledky hlasování se očekávají s napětím i kvůli tomu, že v těchto dnech nebyly zveřejněny žádné průzkumy veřejného mínění, které by naznačily vítěze voleb. V prvním kole hlasování před dvěma týdny získal Fico 28 procent hlasů a Kiska 24 procent. Zbylé hlasy si tehdy rozdělilo 12 neúspěšných kandidátů.

SLOVENSKÉ VOLBY NA ČT24

Zpravodajská stanice ČT24 zařadí k volbě slovenského prezidenta v sobotu od 22:00 do 01:00 speciální pořad. Jeho hosty budou například neúspěšní kandidáti Milan Kňažko, Ján Čarnogurský nebo Radoslav Procházka. Volby okomentuje i bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová, český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nebo ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček.

Speciální vysílání bude pokračovat i v neděli od 09:00 do 11:00. V jeho rámci by měla ČT24 odvysílat i rozhovor s nově zvoleným slovenským prezidentem.

Fico, nebo Kiska? Tak či tak Slovensko zažije své „poprvé“

V případě Ficova volebního úspěchu by poprvé v novodobé historii země byl prezidentem zvolen úřadující premiér. To by zároveň vedlo k formálnímu ukončení činnosti jeho jednobarevného kabinetu, který sociální demokraté (Směr-SD) sestavili po vítězství v předloňských parlamentních volbách. Z ústavy totiž vyplývá, že zvolením hlavou státu přestává člen vlády vykonávat svou dosavadní funkci. Fico se už nechal slyšet, že premiér by v takovém případě měl podat demisi bezprostředně po oficiálním potvrzení výsledků voleb, což se očekává v neděli. Odchod premiéra znamená podle slovenské ústavy demisi celé vlády.

Také vítězství Kisky by přineslo jistou novinku do slovenské politiky. Od rozdělení československé federace na konci roku 1992 se ještě nestalo, aby prezidentem Slovenska byl zvolen kandidát bez zkušeností ve vysoké politice. Jednapadesátiletý milionář, který v kampani vsadil na kritiku dlouholetých politiků, v minulosti podnikal kromě jiného v oblasti splátkového a katalogového prodeje. Právě na prodeji podílů v těchto firmách Kiska a jeho příbuzní zbohatli, podnikatel pak založil nadaci.

  • PROFIL Roberta Fica si přečtěte ZDE
  • PROFIL Andreje Kisky naleznete ZDE.
Robert Fico a Andrej Kiska v posledním předvolebním duelu
Zdroj: ČT24

Kampaň plná ostrých výpadů

Kiskovy podnikatelské aktivity využil Fico v kampani, během které svého soupeře označil lichvářem, na což Kiska zareagoval podáním trestního oznámení za pomluvu. Premiér také tvrdil, že jeho protikandidát má blízko ke scientologické církvi, kterou nejoblíbenější slovenský politik současně označil za nebezpečnou sektu. I tato tvrzení filantrop Kiska popřel. Podnikatel naopak vytkl Ficovi, jehož v kampani podpořil také český prezident Miloš Zeman, například některé aféry z dob jeho dosavadního vládnutí a dodal, že kandidaturou na prezidenta Fico prchá z úřadu premiéra v polovině funkčního období.

  • O průběhu předvolební kampaně a vyhrocené bitvě mezi Ficem a Kiskou čtěte ZDE.
Slováci volí nového prezidenta
Zdroj: Ján Krošlák/ISIFA/SME

Slovenský prezident má podle ústavy spíše omezené pravomoci, může ovšem například blokovat nominace vlády a parlamentu na obsazení vedoucích představitelů některých úřadů a institucí. Souhlasu hlavy státu podléhají také některá rozhodnutí odstupujícího kabinetu, kterému parlament vyslovil nedůvěru. Hlava státu z vlastní iniciativy naopak nemůže odvolat člena vlády nebo navrhovat zákony. V přímé volbě Slováci budou hlavu státu vybírat již počtvrté. V roce 1999 si zvolili Rudolfa Schustera a pak dvakrát za sebou Ivana Gašparoviče. 

Slováci v zahraničí volit nemůžou

Volí se od 07:00 do 22:00, kdy se začnou zveřejňovat první průběžné výsledky. Nový slovenský prezident bude znám v noci na neděli.

Občané Slovenska pobývající během voleb v zahraničí nemají možnost hlasovat. Na rozdíl od českých zákonů to slovenské normy neumožňují. Řada lidí, hlavně studenti na zahraničních pobytech, se proto snaží přesvědčit své přátele, kteří k volbám většinou nechodí, aby tentokrát šli a vhodili do urny hlas pro jejich kandidáta.

Vynalézavě se k účasti ve volbách postavili Slováci žijící v Praze. Portál SomvPrahe.sk pro ně v pátek večer vypravil speciální autobus, který je odvezl do Bratislavy.

Stejně jako v Česku mohou Slováci využívat voličské průkazy, které jim umožní volit i mimo místo jejich trvalého bydliště. Řada městských úřadů zaznamenala až o polovinu větší zájem o voličské průkazy než před prvním kolem. Podle odhadů by se volební účast mohla pohybovat kolem 50 procent (v prvním kole to bylo 43,4 procenta).

Slováci volí nového prezidenta také na autobusové zastávce nebo v kolibě

Zatímco obvykle se hlasovací místnosti na Slovensku nacházejí v budovách úřadů, škol nebo v kulturních domech, ve středoslovenské obci Detvianska Huta někteří voliči zamířili odevzdat svůj hlas na autobusovou zastávku. Právě tam byla umístěna volební schránka pro obyvatele tří osad, které patří k vesnici. Členové volební komise ani voliči ale nejsou vystaveni případným rozmarům počasí. Hlasování probíhá v domečku, který je součástí zastávky a který jinak slouží coby společenská místnost.
V obci Drietoma u slovensko-moravského pomezí lze hlasovat také v dřevěné srubové kolibě, ve které je restaurace. Také v této vesnici nedaleko Trenčína žije část obyvatel na samotách. Právě pro ně obec zřídila volební místnost v kolibě, jež se nachází u frekventované silnice do Česka. V minulosti mohli obyvatelé Drietomy hlasovat i v myslivecké chatě. V jedné z okrajových částí Banské Bystrice samospráva zase zřídila hlasovací místnost v hasičské zbrojnici.