Historický zlom. Homosexuálové v Anglii uzavírají první sňatky

Londýn - Poprvé dnes mohou homosexuálové v Anglii a Walesu uzavírat sňatky. Umožňuje to zákon, který navzdory odporu většiny církví i řady politiků britský parlament schválil loni v červenci. Norma se vztahuje jen na Anglii a Wales, Skotsko a Severní Irsko v těchto věcech rozhodují samostatně; skotský parlament sňatky homosexuálů již také schválil.

První homosexuální sňatky v Anglii (zdroj: ČT24)

Gayové a lesby mohli v Británii od roku 2005 uzavírat registrovaná partnerství, která jim měla poskytnout stejná práva jako manželům. Aktivisté prosazující manželství homosexuálů však nebyli s institutem partnerství spokojeni, neboť podle nich navozoval dojem, že společnost vnímá homosexuální vztahy jako podřadnější oproti heterosexuálním.

Slovo Davida Camerona

Schvalování homosexuálních sňatků rozdělilo Konzervativní stranu premiéra Davida Camerona. Řada konzervativních poslanců se postavila proti především kvůli své křesťanské morálce. Cameron přesto sňatky homosexuálů vždy podporoval. „Jsem opravdu potěšen, že mohou zavést v naší zemi tuto zásadní společenskou změnu, která se dá podle mě shrnout do jediného slova - závazek,“ prohlásil již dříve premiér.

„Tento víkend je pro naši zemi významný,“ uvedl Cameron pro web Pink News. „Říká se, že jsme zemí, která je hrdá na své tradice, toleranci a rovnoprávnost.“ Cameron také dodal, že změna zákona povzbudí mladé lidi, kteří o své sexualitě dosud pochybují.

David Cameron
Zdroj: ČTK/AP/Jon Super

„Pokud změna zákona znamená, že jednotliví mladí muži a ženy, kteří se chtějí ke své homosexualitě přihlásit, ale dosud se obávali, co by na to svět řekl, se nyní cítí bezpečněji, jistěji a lépe, tak se podle mě spolupráce s vládou i jen kvůli tomu vyplatila,“ říká liberální předák Nick Clegg. Radost neskrýval ani šéf labouristů Ed Miliband: „Tohle je nesmírně šťastný den pro mnoho párů gayů a leseb, které se mohou vzít. Je to také nesmírně hrdý čas pro naši zemi, která zákonem uznala rovnost manželství.“

My dva a naše svatba

Jeden z prvních svatebních obřadů se odehrál krátce po půlnoci, kdy uzavřeli manželství Peter McGraith a David Cabreza. Jejich hlavním svědkem byl Peter Tatchell, který je aktivistou za lidská práva. Tatchell označil dnešek za historický zlom, kdy se Británie stala místem s větší rovností a tolerancí. „Z celosvětového a politického hlediska je to skvělé, ale z našeho pohledu jsme to my dva a naše svatba,“ uvedl Cabreza.

První homosexuální pár v Británii, který byl oddán, Peter McGraith a David Cabreza
Zdroj: Tolga Akmen/ČTK/ZUMA

Dalším oddaným párem se stali Neil Allard a Andrew Wale. „Náš závazek jsme ve skutečnosti uzavřeli už před sedmi lety. Takže teď to není o závazku, ale o vnímání obecně. Se zavedením sňatků lidí stejného pohlaví se změní i vnímání homosexuálních vztahů,“ říká Wale. Podobně to chápe i Allard: „Myslím, že to je velký krok kupředu. Jdeme dál a svatba je skvělý způsob, jak oslavit lásku párů stejného pohlaví.“

Neil a Andrew mají štěstí, že žijí v tolerantnější části světa. O nesnášenlivosti k homosexuální menšině v Rusku se hodně hovořilo v souvislosti s nedávnou olympiádou. A například Uganda letos přijala zákon, podle kterého jim hrozí až doživotí. „Ano, je to v oblasti práv gayů i práv lidských obecně historický okamžik. Samozřejmě jsme si vědomi, že v jiných částech světa, v Rusku, v Ugandě a jinde je situace děsivá,“ říká Andrew Wale.

Andrew Wale a Neil Allard
Zdroj: Hugo Michiels/ČTK/ZUMA

Přestože homosexuální svazky podporuje stále více Britů, většina církví se postavila proti. Zdůrazňují tím výjimečnost svazku mezi mužem a ženou. Anglikánská církev sdružující na 80 milionů věřících v únoru zakázala svým kněžím oddávat homosexuály, povoluje jen neoficiální požehnání. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby, který je duchovní hlavou anglikánské církve, v pátek večer prohlásil, že církev i přes dosavadní nesouhlas se sňatky osob stejného pohlaví upouští od opozice. „Zákon se změnil, situaci akceptujeme,“ řekl BBC. Proti zákonu byly i muslimské, katolické a sikhské organizace.

„Nesnáším heterosexuální sňatky“

Proti sňatkům lidí stejného pohlaví se však vyslovili i někteří homosexuálové. „Nesnáším heterosexuální sňatky,“ řekl v roce 2012 herec Rupert Everett v rozhovoru s listem The Guardian: „Svatební dort, hostina, šampaňské, nevyhnutelný rozvod po dvou letech. Je to ztráta času v heterosexuálním světě a osobně si myslím, že je tragické, když chceme napodobovat tuto instituci, která je zjevnou katastrofou.“

Kde jsou povoleny homosexuální sňatky
Zdroj: ČT24

V Anglii a Walesu byla homosexualita ilegální do roku 1967. Od té doby byla zavedena řada reforem zavádějící stejná práva pro homosexuály jako pro ostatní. Jako první země na světě schválilo homosexuální sňatky v roce 2000 Nizozemsko. Od té doby následovalo 16 dalších zemí a také 16 z 50 amerických států. Francie tyto sňatky legalizovala loni navzdory protestům, kterých se účastnily statisíce lidí. V Česku mohou homosexuálové od července 2006 uzavírat registrované partnerství.

Vydáno pod