Kiska: Prezidentské pravomoci není třeba posilovat

Bratislava – Andrej Kiska považuje kompetence slovenského prezidenta za dostatečné a je proti jejich případnému posílení. Nově zvolená hlava státu to řekla v rozhovoru pro televizi TA3. Případná úprava pravomocí hlavy státu by si vyžádala změnu ústavy, kterou by museli podpořit poslanci vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica, jenž v sobotu v rozhodujícím kole prezidentských voleb prohrál.

Pravomoci slovenského prezidenta se od českého příliš neliší (zdroj: ČT24)

„Nejsem zastáncem toho, abychom posilovali pravomoci prezidenta. Máme jasně daný parlamentní systém moci. Já vnímám roli prezidenta jako autoritu,“ řekl Kiska, postavil se ale také proti chystanému částečnému okleštění prezidentských kompetencí. Slovenský parlament na probíhající schůzi posunul do druhého čtení novelu ústavy, podle níž by hlava státu přišla o možnost jmenovat tři ze současného počtu 18 členů soudní rady. Tento orgán například předkládá prezidentovi návrh na jmenování soudců.

Slovenský prezident má podle ústavy spíše omezené pravomoci, které se příliš neliší od těch, které má například jeho český protějšek. Jmenuje vládu, je vrchním velitelem ozbrojených sil, uděluje vyznamenání, vyhlašuje amnestii a udílí milost. Za podmínek vyjmenovaných v ústavě může rozpustit parlament a podepisuje návrhy zákonů, které v případě nesouhlasu může vrátit parlamentu. Prezidentské veto lze přehlasovat nadpoloviční většinou všech poslanců. Prezident může například blokovat nominace vlády a parlamentu na obsazení vedoucích představitelů některých úřadů a institucí, návrhům premiéra na jmenování nebo odvolání ministrů ale musí vyhovět. Souhlasu hlavy státu podléhají také některá rozhodnutí odstupujícího kabinetu, kterému parlament vyslovil nedůvěru. Hlava státu z vlastní iniciativy naopak nemůže odvolat člena vlády nebo navrhovat zákony. Nejdůležitější přitom je, jak post hlavy státu pojme sám vítěz voleb. Může být velmi aktivní doma i v zahraniční politice - nebo může pětiletý mandát brát jako přípravu na klidný důchod.

Kiska chce politikům připomínat, aby řešili problémy lidí

Podnikatel a politický nováček Kiska, který se ujme úřadu v polovině června, také zopakoval, že politikům bude připomínat plnění slibů. „Jako prezident budu často, velmi často připomínat politikům, proč je lidé volili. Aby o problémech nejen mluvili, ale skutečně je i řešili,“ dodal. Právě upozorňování na neřešení problémů obyvatel země ze strany politiků bylo jedním z hlavních pilířů Kiskovy předvolební kampaně.

V debatě ve veřejnoprávní televizní stanici RTVS pak Kiska prohlásil, že hodlá být protiváhou vládě, ale že se nechce s kabinetem dostat do ostrého střetu. Úkolem hlavy státu podle něj není vyvolávat konflikty, ale naopak je tlumit. Je mu prý jedno, zda je premiérem jeho neúspěšný levicový protikandidát z prezidentské volby, nebo naopak zástupce některé z pravicových stran.

Kiska dá celý plat na charitu

Kiska vstupuje do politiky z pozice finančně zajištěného podnikatele; hodnota jeho majetku čítá několik milionů eur. V televizi řekl, že celý prezidentský plat věnuje charitě. Čistý plat hlavy slovenského státu včetně paušálních náhrad činí zhruba 6 600 eur (181 000 korun) měsíčně. Kiska v roce 2006 stál u zrodu neziskové organizace Dobrý anděl, na jejíž rozběh dal zhruba milion eur.

Vydáno pod