Olmert je podle soudu vinen. Na jeruzalémské radnici přijímal úplatky

Tel Aviv – Soud přiznal vinu izraelskému expremiérovi Ehudu Olmertovi a několika dalším lidem v kauze známé pod jménem Holyland. Tento velký úplatkářský skandál se točí kolem výstavby stejnojmenného jeruzalémského sídliště. V době, kdy Olmert zastával úřad starosty Jeruzaléma, přijímal podle soudu od investorů vysoké úplatky. Podle některých médií jde o proces století, jehož verdikt otřese Izraelem.

Podle obžaloby Olmert kromě jiného přijal prostřednictvím bratra Jossiho půl milionu šekelů (skoro tři miliony korun) a přes bývalou šéfku svého úřadu Šulu Zakenovou 600 tisíc šekelů. Vše mělo probíhat výměnou za zvýhodnění firem, které budovaly luxusní rezidenční komplex.

Soudce David Rozen konstatoval, že expremiér soudu lhal. „Odmítám jeho verzi událostí. Svědci obžaloby dosvědčili, že si kupovali služby Ehuda Olmerta,“ řekl. V kauze bylo obžalováno 13 lidí, z nichž deset dnes soudce uznal vinnými. Patří k nim také Zakenová a rovněž bývalý ředitel banky Hapoalim Dan Dankner.

Z uplácení byl usvědčen i majitel komplexu Holyland Hillel Cherney. Kromě Olmerta podle soudu peníze přijímali Olmertův nástupce ve funkci starosty Uri Lupolianski a hlavní inženýr stavby Uri Šitrit.

Rezidenční komplex Holyland v Jeruzalémě
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP

Hlavní svědek prokuratury vypověděl, že projekt byl původně schválen jako výstavba na parcele 25 tisíc metrů čtverečních, z nichž se pak díky úplatkům stalo 311 tisíc metrů čtverečních. Popsal také mechanismus předávání peněz, avšak když před rokem zemřel, vyšetřování případu se načas pozastavilo.

Bývalý premiér ale stíhání označil za politické vyřizování účtů a hon na čarodějnice. V čele vlády stál v letech 2006 až 2009, starostou Jeruzaléma byl od roku 1993 do roku 2003. Podle izraelských sdělovacích prostředků je uznání viny v korupčním případě definitivním koncem jeho politické kariéry a může ho také přivést do vězení.

Zpravodaj ČT: Olmerta čeká velmi vysoký trest, možná až doživotí (zdroj: ČT24)