Slovenský tisk: Fico prohrál už v okamžiku kandidatury

Bratislava - Slovenský premiér a předseda sociálních demokratů (Směr-SD) Robert Fico utrpěl v sobotních prezidentských volbách zdrcující porážku. Přímá volba nové hlavy státu, ve které se slovenští voliči přiklonili na stranu podnikatele Andreje Kisky, ukázala, že Fico coby neporazitelný lídr skončil, píše slovenský tisk. Podle médií využil Kiska odklon Slováků od podpory tradičních politiků.

Podle deníku Pravda Fico prohrál už v okamžiku, kdy se rozhodl v prezidentských volbách kandidovat. „Pro Ficovy voliče bylo zklamáním, že se rozhodl v poločase vládnutí odejít, část z nich ho nechtěla ztratit jako premiéra,“ zdůraznil deník. Fico podle listu zejména v kampani před prvním kolem prezidentských voleb nevystupoval coby kandidát na hlavu státu. Sázel prý na to, že jako premiér má dostatečnou sílu ve společnosti a že to stačí jen potvrzovat.

„Slovensko má prvního nekomunistického prezidenta a premiér Fico je pro většinu země horší než politický začátečník. To jsou dvě základní zjištění z tohoto víkendu,“ uvedl list Sme v reakci na dosud dominantní postavení Ficovy strany Směr-SD, která po přesvědčivém vítězství v parlamentních volbách v roce 2012 sestavila jednobarevnou vládu s většinovou podporou ve sněmovně.

„Už nikdy nebude tím Ficem, jakým býval,“ dodal deník Sme.

Pro politickou kariéru premiéra prezidentské volby prý znamenají zlom ze vzestupné na sestupnou dráhu. Fico ve druhém kole prezidentských voleb získal 40,6 procenta hlasů, Kisku podpořilo šest z deseti zúčastněných voličů.

Žádná porážka, spíš poprava…

„Kiska měl štěstí. Byl ve správné chvíli na správném místě. Nabídl přesně to, po čem byla silná poptávka - klidnou tvář, která není kontaminovaná politikou,“ napsaly Hospodárske noviny. List soudí, že Kiska bude ve funkci prezidenta sice průměrný a zdrženlivý a nepřekvapí ani silnými vizemi ani chybami, ale bude aktivnější, slušnější a lepší hlavou státu než podprůměrný dosluhující prezident Ivan Gašparovič.

„To, co Fico zažil v sobotu, nevypadalo jako porážka. Vypadalo to jako poprava,“ napsal deník, podle kterého Fico coby neporazitelný a nenahraditelný lídr skončil.

Politolog: Ficův pád je neodvratitelný

„Zlom v jeho politické kariéře nastal minimálně v tom, že Fico v sobotu zjistil, že už nemá další potenciál. Když jste na vrcholu, můžete tam chvíli zůstat, ale pak můžete už jenom padat. A Robert Fico i strana Směr jsou si toho vědomi. Ten pád tak či tak nastane, je to jenom otázka času,“ komentoval volební výsledek politický analytik agentury Pollis Slovakia Ján Baránek.

Nejčtenější slovenský list Nový čas upozornil, že Kiska přebarvil politickou mapu země. „Premiér Fico zvítězil jen v některých obvodech na východě Slovenska a v okolí svého rodiště v Topolčanech. Kiska ho zcela převálcoval a triumfoval ve zbylých obvodech Slovenska,“ poznamenal list.