Republikáni dali miliardy na zdiskreditování „Obamacare“, tvrdí prezident

Washington - Za několik hodin vyprší půlroční lhůta, kterou měli Američané na to, aby si požádali o zdravotní pojištění, pokud ho do té doby neměli. Zásadní část reformy prezidenta Baracka Obamy ale od začátku provázely problémy - a nevyhnuly se jí ani na konci. Samotný prezident obvinil republikánskou opozici, že investovala možná až miliardy dolarů do toho, aby zdravotnickou reformu zdiskreditovala.

Horizont Martina Řezníčka: "Obamacare" je dál problémová (zdroj: ČT24)

Poslední hodiny klíčové části dosud největšího Obamova úspěchu na domácí půdě provázelo to, co první hodiny - technické problémy internetové stránky, přes kterou si lidé o zdravotní pojištění žádají. Původní plán mít ke dnešku 7 milionů nově pojištěných lidí zatím o milion nevyšel - hlavně kvůli prvním týdnům, které i ti naklonění pojištění označovali za katastrofu.

Jedna kapitola se tedy uzavírá, ale to vůbec neznamená, že by měla administrativa vyhráno. Kongres zákon sice schválil už před čtyřmi lety, reforma přestála i několik bouří u Nejvyššího soudu, ale teprve teď se začíná rozhodovat o tom, jestli se Obamova zásluha nepřetaví v žáru boje v jednu velkou prohru.

Barack Obama na brífinku v Haagu
Zdroj: ČTK/ABACA/Utrecht Robin

Zaprvé - ze zdravotnické reformy, která je trnem v republikánském oku, se určitě stane jedno z hlavních témat podzimních voleb do Kongresu, což demokratům nepomůže. Pokud by konzervativci získali většinu v Senátu  a v roce 2016 pak svého zástupce vyslali i do Bílého domu, asi by z ní moc nezbylo.

Zadruhé - ani ti největší odborníci si netroufají odhadnout, jaký efekt bude mít povinné pojištění, které Amerika nezná, dlouhodobě - přece jen nepojištěný byl před začátkem změn každý šestý Američan.

Mnohým lidem se oproti současnosti to, co platí za své zdraví, prodraží. Pokud se do dneška nepojistí, zaplatí buď pokutu 95 dolarů, nebo procento z platu. V příštích letech pak budou tresty růst. Život se asi zásadně změní těm, kteří měli například dosud rakovinu a pojišťovny je odmítaly pojistit - to už teď nepůjde.

Jenže podle některých hlasů reforma příliš neřeší to základní - a sice náklady na léčbu, které jsou ve Spojených státech enormně vysoké. Je evidentní, že ani v tak v bohaté zemi, jako je Amerika, nebude ta nejlepší péče dostupná všem ani poté, co se tato reforma rozjede naplno.