Na ebolu se umírá už i v Libérii

Konakry - Celkem 78 smrtelných případů hlásí Guinea v souvislosti s epidemií nebezpečné eboly. U dalších 122 případů je na tuto nemoc podezření. Ebola se objevila i v hlavním městě Konakry a dva případy úmrtí hlásí také sousední Libérie. Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic označila nynější epidemii za nevídanou.

Experti prověřují podezřelé případy úmrtí nejen v Libérii, ale také v sousedním státu Sierra Leone, oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO). Jde zatím o celkem 11 případů úmrtí ve městech na severu Sierry Leone a Libérie, tedy států, které sdílejí hranici s Guineou na jihovýchodě.

Jenom v Libérii minulý týden zemřelo pět lidí s příznaky eboly. Testy provedené ve Francii prokázaly, že nejméně dva pacienti byli nakaženi smrtícím virem. Možné šíření nemoci do Libérie a Sierry Leone vyvolává obavy. Ebola patří mezi nejsmrtelnější nemoci, jaké lidstvo zatím zná - a západní kout Afriky je velmi chudou oblastí, jejíž zdravotnické systémy nejsou na zvládnutí epidemie dostatečně připravené.

Guinejí se šíří ebola
Zdroj: ČTK/AP/Kjell Gunnar Beraas

Senegal uzavřel pozemní hranici s Guineou

Z obavy před šířením nemoci už v sobotu uzavřel Senegal pozemní hranici s Guineou a zrušil týdenní trhy nedaleko hranic, kde se prodávaly čerstvé produkty z Guineje. „Stojíme tváří v tvář epidemii eboly dosud nevídaného rozsahu, pokud jde o počet míst, kde se najednou vyskytuje,“ uvedl koordinátor Lékařů bez hranic v Konakry Mariano Lugli. Předchozí výskyty byly geograficky omezené a odehrávaly se na odlehlejších místech, což komplikuje snahu o zvládnutí epidemie.

V Guineji se přitom šíří ebola typu Zair, což je „vůbec nejagresivnější a nejsmrtelnější forma nemoci zabíjející devět z deseti pacientů“.

Lékaři bez hranic postupně posilují své týmy v Guineji. Do konce týdne má v zemi působit zhruba 60 mezinárodních spolupracovníků. Terénní týmy tvoří lékaři, zdravotní sestry, epidemiologové, odborníci na vodu a sanitaci i antropologové. Kromě zdravotnických týmů vyslali Lékaři bez hranic do země více než 40 tun zdravotnického materiálu a vybavení, s jehož pomocí se pokusí zastavit šíření nemoci.

Ebola byla poprvé zaznamenána v roce 1976 a od té doby si celkem vyžádala více než 1500 obětí. Jde o velmi nakažlivý virus, který způsobuje krvácivou horečku a smrt až u 90 procent pacientů. Proti ebole není známa protilátka a nemoc se nedá léčit, lze jen zmírnit její příznaky. Mezi primáty a také mezi lidmi se šíří přímým kontaktem, například krví a tělesnými sekrety, ale také pohlavním stykem či kontaktem s ostatky zemřelých.

MZV varuje před cestami do postižených oblastí

Na nebezpečí epidemie způsobené virem ebola upozornilo i české ministerstvo zahraničí. V prohlášení doporučilo českým občanům při návštěvě Guineje „omezit cesty do postižených oblastí, pravidelně sledovat média a respektovat doporučení místních orgánů.“