USA možná pustí špiona Pollarda - když Izrael trochu ustoupí Palestině

Jeruzalém - Spojené státy údajně jednají s Izraelem o možném propuštění proizraelského špiona Jonathana Pollarda, který si odpykává doživotní trest vězení. USA doposud izraelské žádosti o osvobození takřka tři desetiletí vězněného Pollarda odmítaly. Nyní by podle AP byly ochotny jej omilostnit výměnou za to, že Tel Aviv nabídne Palestincům takový ústupek, který by oživil skomírající blízkovýchodní mírové rozhovory.

Mírové rozhovory mezi Izraelci a Palestinci byly obnoveny loni, a to díky americkému zprostředkování. Podle původního plánu má být do konce dubna uzavřena dohoda o rámcových bodech, o nichž se bude dále jednat, tento termín je ale kvůli stagnaci rozhovorů ohrožen.

Pollard je americký Žid, který pracoval jako analytik námořnictva. V roce 1985 byl zatčen před izraelským velvyslanectvím ve Washington a v roce 1986 byl v USA odsouzen k doživotí za to, že poskytl izraelské rozvědce několik tisíc stránek tajných amerických údajů o dodávkách sovětských zbraní do Sýrie a Iráku, o syrských chemických zbraních, libyjské vzdušné obraně a o pákistánské atomové bombě. Izrael tehdy případ prezentoval jako akci jedné frakce své rozvědky. Později Pollardovi udělil občanství a v roce 1998 přiznal, že patřil mezi jeho agenty.

Jonathan Pollard
Zdroj: ČT24

Pollardovi příznivci rozsudek považují za nepřiměřený, protože prý předal informace, které USA měly Izraeli poskytnout. Nemohl se prý v pravém slova smyslu dopustit „špionáže“, protože USA a Izrael jsou spojenci. Tvrdí také, že Pollard při vyšetřování spolupracoval, vše vypověděl, a stejně dostal nezvykle tvrdý trest.

Před třemi lety požádal izraelský premiér Benjamin Netanjahu oficiálně Spojené státy o milost pro Pollarda. „V době svého zatčení pracoval Jonathan Pollard jako agent izraelské vlády. I když Izrael svou špionáž nemířil proti USA, byly tyto aktivity špatné a naprosto nepřijatelné. Bude nadále plnit svůj závazek, že se takové akce nebudou opakovat. Jonathan Pollard má za sebou 25 let vězení a já si myslím, že je vhodná doba pro novou žádost o milost,“ napsal tehdy Netanjahu Obamovi.

Američtí zpravodajci nadále považují Pollarda za zrádce, který vážně poškodil bezpečnostní zájmy USA. Ron Olive, který v době Pollardova zatčení pracoval jako agent americké námořní kontrarozvědky, označuje tento incident za „jeden z nejpustošivějších případů v historii americké špionáže“. Podle jeho slov Pollard během několika let odcizil přes milion tajných dokumentů. Bývalý americký prezident Bill Clinton prý v roce 1998 slíbil Netanjahuovi, že Pollard bude propuštěn. Tehdejší šéf CIA George Tenet ale pohrozil, že odstoupí, pokud bude Clinton s propuštěním souhlasit.