Tymošenková čokoládového krále nepodpoří, chce kandidovat sama

Kyjev – Vůdkyně ukrajinské strany Vlast Julija Tymošenková nehodlá odvolat svou kandidaturu na post hlavy státu, jak ji k tomu v minulých dnech vyzval šéf hnutí UDAR Vitalij Kličko. Podle jeho názoru by proevropské strany měly postavit společného kandidáta Petra Porošenka, který je v čele volebních preferencí. Tymošenková si ale myslí, že by o vítězi měli rozhodnout voliči, „nikoli zákulisní dohody politiků“. K volebním urnám půjdou Ukrajinci 25. května.

Miliardář Porošenko, majitel prosperující čokoládovny Roshen, má podle průzkumů podporu zhruba čtvrtiny voličů, zatímco Kličko stejně jako Tymošenková zhruba osmi procent. Kličko se ve prospěch Porošenka kandidatury už vzdal, Tymošenková ale jeho příklad následovat nehodlá.

„Porošenka podporuji každý den, má rodina jeho bonbóny pravidelně mlsá,“ řekla Tymošenková na své první předvolební tiskové konferenci. „Myslím, že je to dostatečná podpora. Prezidenta by měli vybírat voliči, volba by neměla padnout na zákulisních dohodách o společném kandidátovi,“ prohlásila.

Petro Porošenko
Zdroj: Sergii Kharchenko/isifa/NurPhoto/REX

Tymošenková: Ukrajina by se měla stát součástí EU

Za základ svého politického programu Tymošenková označuje integraci Ukrajiny do evropských bezpečnostních struktur. „Ukrajina se musí stát součástí sjednocené Evropy, součástí Evropské unie,“ řekla. Budoucí prezident Ukrajiny musí podle ní postupně zajistit účast země v evropském obranném systému.

Pokud jde o Krym, má prý Tymošenková svůj vlastní plán. Západní státy podle ní především nesmějí uznat převzetí Krymu Ruskem. Moskva navíc musí být vystavena tak přísným sankcím, aby anexi zrušila. Expremiérka se důrazně vyslovila proti jakýmkoli „obchodům“ s Kremlem, zejména proti federalizaci Ukrajiny.

Tymošenkové zakázali vstoupit na Krym

Předvolební vzkaz z Krymu Tymošenkové zaslaly i místní proruské úřady: výnosem krymského parlamentu byla označena za nežádoucí osobu. Ocitla se tak ve společnosti dalších ukrajinských politiků, kterým poslanci zapověděli vstup na Krym již dříve. Jsou mezi nimi například premiér Arsenij Jaceňuk, šéf strany Svoboda Oleh Ťahnybok nebo ministr vnitra Arsen Avakov.