Mohutné zemětřesení u Chile zvedlo tsunami. Šest mrtvých

Santiago de Chile – Poblíž severního pobřeží Chile došlo v noci na dnešek k mohutnému otřesu o síle 8,2 stupně Richterovy škály. Silné zemětřesení vyvolalo zhruba dvoumetrovou vlnu tsunami, která brzy dorazila k pobřeží na severu země. Zemřelo šest osob a bezmála milion lidí se musel evakuovat. V severních regionech země platí stav přírodní katastrofy.

UDÁLOSTI: Chile zasáhlo zemětřesení, následovala tsunami (zdroj: ČT24)

Otřesy se podle geologů odehrály v úterý ve 20:46 místního času (1:46 SEČ) zhruba 45 kilometrů od pobřeží mezi městy Iquique a Arica. Epicentrum se nacházelo v hloubce dvaceti kilometrů pod mořským dnem. Úřady hned po zprávách o otřesech vyhlásily evakuaci obyvatel pobřeží. Tichomořské centrum totiž ihned po zemětřesení varovalo před přílivovou vlnou na celém pacifickém břehu Latinské Ameriky. V Chile dosáhla výšky asi 2,3 metru, dorazila po tři čtvrtě hodině.

Seismologové nevyloučili opakování otřesů, protože pět hodin po prvním přišel záchvěv o síle šesti stupňů. Podle českého velvyslance v Chile Zdeňka Kubánka země očekávala další a ničivější vlnu. Varování bylo vydáno pro Chile, Peru, Ekvádor, Kolumbii a Panamu. Země je postupně odvolávaly, v Chile ke stažení výstrahy došlo necelých dvanáct hodin po prvním otřesu.

Havajské ostrovy nepočítají, že by je tsunami mohla vážněji ohrozit. Tamní úřady vydaly pouze doporučení, nikoli varování. První přílivová vlna by mohla případně k souostroví dorazit po 15:00 hodině SELČ. Nebezpečné prý budou hlavně mořské proudy, které mohou ohrozit plavce i čluny.

Šest mrtvých v Chile, 900 000 evakuovaných

V Chile si zemětřesení vyžádalo šest obětí (čtyři muže a dvě ženy), další lidé jsou zranění. Ministr vnitra Rodrigo Penailillo k dosud známým obětem uvedl, že buď zemřely z leknutí na infarkt, nebo byly zasaženy padajícím předmětem. Drobná poranění hlásilo severochilské město Arica, kde se také zřítilo několik domů postavených z cihel z nepálené hlíny.

Krizový úřad ONEMI dostal zprávy o sesuvech půdy, které na severu země zčásti zablokovaly některé silnice a dálnice. Na řadě míst nešla elektřina, byly přetížené telefonní linky, musela proběhnout evakuace 11 nemocnic. Celkem před tsunami uteklo 900 tisíc lidí.

V nejpostiženějších, severních oblastech státu zůstávají zavřené školy, omezené jsou autobusové linky nebo letecká doprava. Provoz přerušila letiště ve městech Antofagasta a Arica. Otřesy byly cítit v sousedním Peru, a dokonce i v bolivijském hlavním městě La Paz, které leží vysoko v horách.

Prezidentka Michelle Bacheletová vyhlásila na severu země stav přírodní katastrofy a slíbila, že vojsko a policie zajistí pořádek. Silnice, které jsou zablokovány sesutou půdou, budou opraveny. „Vláda bude pracovat tak dlouho, jak to bude nutné, aby se s tímto mimořádným stavem vypořádala,“ prohlásila hlava státu.

V Iquique utekly trestankyně z vězení

Do dvěstětisícového Iquique se potom vydala zásahová jednotka, aby zabránila rabování. Dramatické situace tam využilo osazenstvo místní ženské věznice. Asi 300 vězeňkyň po otřesech uprchlo, ale 26 už bylo dopadeno. V Iquique otřesy poškodily kontrolní věž místního letiště, které muselo být uzavřeno. 

Iquique je klíčový přístav pro vývoz mědi a centrum těžby tohoto kovu, jehož je Chile největším světovým producentem. Těžařské společnosti Codelco a BHP Billiton i největší chilský důl Collahuasi ale agentuře Reuters sdělily, že žádné zprávy o škodách nemají a že jejich produkci by událost zasáhnout neměla. Ceny mědi ovšem přesto dnes kvůli zemětřesení vyskočily a dosáhly nejvyšší úrovně za poslední tři týdny.

Seismolog: Otřesy v Chile? Země leží na kontaktu litosférických desek

Chile patří k zemím s nejvyššm výskytem zemětřesení. V roce 2010 zasáhlo Chile mocné zemětřesení o síle 8,8 stupně. Následná vlna tsunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí. Nejsilnější zaznamenané zemětřesení v historii se odehrálo také v Chile - v roce 1960 nabralo sílu 9,5 stupně a zemřelo kvůli němu přes 5 tisíc lidí.

„Příčina chilských zemětřesení je vždy stejná,“ konstatoval ve vysílání ČT24 seismolog z Akademie věd Aleš Špičák. „Jedna litosférická deska, která na sobě nese Pacifik, se podsouvá pod Jižní Ameriku rychlostí sedm centimetrů za rok - a právě drsný kontakt obou desek způsobuje čas od času takto silné otřesy.“