Gauguin a Bonnard se našli po 40 letech na Sicílii

Řím - Obraz francouzského postimpresionistického malíře Paula Gaugina, který byl v roce 1970 ukraden v Británii, se nakonec našel v Itálii - na kuchyňské zdi továrního dělníka, který žije v penzi na Sicílii. Hodnota olejového plátna se odhaduje na deset až 30 milionů eur (275 milionů až 825 milionů Kč).

Sicilská policie našla dva dávno ukradené obrazy (zdroj: ČT24)

Ital si Gauginův obraz s „věnováním hraběnce N“ a datem 1889 pořídil během dražby v roce 1975 za pouhých 45 000 lir, tedy za pár stovek korun. Spolu s ním si koupil i pravý obraz dalšího francouzského avantgardního výtvarníka z 19. století Pierra Bonnarda, který byl rovněž dlouho pohřešován. „Obě tato mistrovská díla prošla jedinečným a nepředstavitelným osudem,“ řekl italský ministr kultury Dario Franceschini.

Oba obrazy někdo uloupil z jednoho domu v Londýně. Našly se pak ve vlaku na severu italského Turína, kde je zřejmě nechal napospas osudu pašerák, který chtěl uniknout policejní kontrole. Pracovníci železnice plátna uložili do skladu ztrát a nálezů. Později je železniční správa dala do aukce, když se po stanovené lhůtě o ně nikdo nepřihlásil. Aniž by kdokoli znal jejich pravou hodnotu, nakonec si je koupil anonymní zájemce.

Velitel policie Mariano Mossa:

„Ty obrazy koupil v aukci, kterou organizovaly turínské dráhy. Prodávaly věci, které lidé zapomněli ve vlaku. Ty obrazy zřejmě někdo nechal ve vlaku z Paříže do Turína. Ti, kdo je našli, netušili, o jak cenné předměty jde, dali je do úschovy, a když se nikdo nepřihlásil, do aukce. V ní je koupil dělník, který miloval umění.“

Muž nyní řekl policii, že si koupil obrazy, protože miluje umění. Nejprve je měl pověšené v kuchyni v Turíně a pak si je odvezl i na Sicílii, kam se na důchod odstěhoval. Policii na stopu přivedli odborníci zkoumající obrazy pro důchodcova syna, který chtěl zjistit jejich skutečnou hodnotu, když podobná díla slavných mistrů zahlédl v katalogu.