Krym není jako Sudety, zlobí se Moskva na Berlín

Moskva - Ruská anexe Krymského poloostrova je jako nacistické obsazení Sudet v roce 1938, prohlásil počátkem týdne německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Moskva jeho výrok považuje za „provokativní“ a předvolala si dnes kvůli tomu německého velvyslance v Rusku.

„Považujeme podobné pseudohistorické exkurzy německého ministra za provokativní. Analogie, jichž se dopustil, jsou hrubým překroucením historických událostí a faktů,“ zdůraznilo ruské ministerstvo.

Dodalo, že Schäuble jako vysoce postavený státní představitel by si měl uvědomovat váhu svých slov. Za příznačné pokládá, že od ministrova „výstřelku“ se kancléřka Angela Merkelová a šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier vzápětí distancovali.

Schäuble se v pondělí přidal k politikům, kterým postup Ruska vůči Ukrajině připomíná agresi Adolfa Hitlera vůči Československu v roce 1938. „Všechno to známe z historie,“ uvedl konzervativní politik padesátce studentů v souvislosti s argumenty ruského prezidenta Vladimira Putina k ospravedlnění anexe Krymu. „Jsou to metody, které použil Hitler k obsazení Sudet,“ dodal.

Merkelová ministrův názor nesdílí

Putin vyslání vojsk na Krym zdůvodnil nutností ochrany etnických Rusů na Ukrajině. Schäuble k tomu neváhal říct, že mu to připomíná Hitlerovo volání po ochraně německého obyvatelstva v Československu.

Wolfgang Schäuble
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakouris

Kancléřka Merkelová dala později na tiskové konferenci najevo, že ministrovo srovnání Putinova postupu na Krymu se Sudety nesdílí. „Považuji anexi Krymu za samostatný případ,“ citoval Reuters šéfku německé vlády, která ovšem současně zdůraznila, že jde o porušení mezinárodního práva.

Začátkem března už srovnal ruské obsazení Krymu s anexí Sudet Německem v roce 1938 bývalý český ministr zahraničí a nynější šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg. O pár dní později se podobně vyjádřila i bývalá šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová.

Vydáno pod