Je po volbách a Turci zase mohou používat Twitter

Ankara - Jen pár dní po bedlivě sledovaných obecních volbách v Turecku, v nichž vládní strana s přehledem vyhrála, turecký telekomunikační úřad (TIB) zrušil blokaci sítě Twitter v zemi. Tu před dvěma týdny nařídila vláda premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. K odvolání zákazu vyzvaly před několika dny ústavní soud a naposledy ve středu i nejvyšší soud.

Kabinet zavedl tvrdou internetovou cenzuru v závěru předvolební kampaně, v níž se právě prostřednictvím Twitteru a rovněž zakázaného videoportálu YouTube dostávaly na veřejnost nahrávky zpochybňující bezúhonnost čelných představitelů státu.

Twitter byl přímo na Erdoganův pokyn zablokován od 20. března, tedy deset dní před volbami. Tři dny před volbami pak cenzura zasáhla i YouTube a televizní stanici Kanaltürk, která je známá svou kritikou premiéra.

Verdikty dvou nejvyšších justičních orgánů v zemi ovšem označily cenzuru mikoblogovací sítě Twitter za nezákonou. Porušovala prý ústavní právo Turků na svobodu projevu. Cenzuru ostře zkritizovala Evropská unie i Spojené státy.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/DPA/Karl-Josef Hildenbrand

Korupce na pořadu dne

Tureckou vládou v posledních měsících otřásá obrovský korupční skandál. Erdogan tvrdí, že celý případ je rozsáhlým spiknutím proti jeho kabinetu a hlavně proti němu samotnému. Za spiknutím prý stojí jeho vlivný rival, umírněný islámský duchovní Fethullah Gülen, jehož stoupenci měli vždy blízko k policii a justici.

Na internetu se už dříve objevila nahrávka, v níž údajně Erdogan radí synovi, jak ukrýt nashromážděné miliony. Na YouTube se pak objevilo video, na kterém šéf tureckých tajných služeb hovoří s ministrem zahraničí a velitelem armády o případné vojenské intervenci v sousední Sýrii.