Královna dostala od Františka dárek pro pravnuka George

Řím - Britská královna Alžběta II. se ve Vatikánu sešla s papežem Františkem. Šlo o jejich vůbec první vzájemné setkání. Papež předal královně dárek pro jejího pravnuka, prince George. Šlo o kouli z modrého polodrahokamu lapis lazuli se zasazeným stříbrným křížem. Alžběta na oplátku věnovala Františkovi košík s plody ze svých zahrad.

Alžbětu v Římě doprovází její manžel, princ Filip. Ještě před setkáním s Františkem se královský pár sešel s italským prezidentem Giorgiem Napolitanem, který Alžbětu do Itálie pozval už loni. Kvůli zdravotní indispozici královny ale nakonec z cesty sešlo. Obě strany si to tentokrát vynahradily obědem v sále prezidentského paláce s krásným výhledem na italskou metropoli.

Na odpolední svačinu pak královna s manželem zamířila za papežem. Alžběta II. je formálně hlavou anglikánské církve, jejíž vztahy s římskokatolickou církví prošly určitým napětím poté, co Vatikán začal lákat zpátky do svých řad konzervativní anglikánské kněze odmítající jako novinku přijmout mezi sebe ženské duchovní. Podle BBC ale Alžběta II. dlouhodobě podporuje budování přátelských vztahů mezi oběma církvemi.

Královna a papežové

Alžběta II. navštívila Vatikán během svého panování třikrát. V roce 1961 se zde sešla s Janem XXIII., v letech 1980 a 2000 s Janem Pavlem II., kterého v roce 1982 přijala i v Buckinghamském paláci. V roce 2010 se v Edinburghu sešla s Benediktem XVI. Rok před svým usednutím na trůn se Alžběta setkala také s papežem Piem XII. Papež František je tak už pátým pontifikem, se kterým se britská panovnice osobně setkala.

Falklandy ani Malvíny se tématem hovoru nestaly

Setkání Alžběty II. a Františka, který je Argentinec, se uskutečnilo ve dnech 32. výročí zahájení války o Falklandské ostrovy, ve které nakonec Británie porazila Argentinu. Papež v době, kdy byl ještě arcibiskupem v Buenos Aires, pronesl kontroverzní názor, že Falklandské ostrovy, které Jihoameričané označují jako Malvíny, patří Argentině. Podle britského velvyslance při papežském stolci ale toto téma nebylo na seznamu bodů, o nichž měli papež a královna hovořit.

Británie v roce 1982 vyslala na Falklandy intervenční sbor, který zlikvidoval vojenský pokus Argentiny o ovládnutí sporných ostrovů. Buenos Aires se ale ani po 30 letech svých nároků nevzdává a odmítá falklandské referendum, které se loni v březnu vyslovilo pro setrvání ve svazku s Londýnem.

Alžběta II. navštívila Itálii (zdroj: ČT24)