Řím není jenom velká nádhera

Řím - Krásy italské metropole každoročně přilákají kolem osmi milionů turistů. Díky nepřebernému množství památek patří Řím mezi desítku nejnavštěvovanějších měst světa. Ovšem věčné město skrývá druhou – a o poznání méně romantickou tvář: Vysokou kriminalitu, špatný dopravní systém i záplavy odpadků.

Univerzita La Sapienza sestavila seznam nejbezpečnějších italských měst. Řím se počtem zločinů umístil na nelichotivém 101. místě ze 110. Líp dopadla i mafií nechvalně proslulá Neapol.

Ovšem nejde jen o vraždy a krádeže. Riziko představuje i pouhé přecházení ulice. Z jednatřiceti evropských metropolí má jen jediná horší systém chodníků a přechodů. Výsledkem je 56 mrtvých chodců za rok.

Svou vinu na tom nese rekordní počet aut ve městě. Na sto obyvatel připadá 67 vozů - o polovinu víc než v Londýně nebo Berlíně. Křehké historické centrum tak často připomíná spíš plechový pás, kde se úzkými uličkami proplétají proudy aut.

Římu by mohla ulevit veřejná doprava. Jenže síť MHD naprosto nevyhovuje potřebám pěti milionů obyvatel. Nejrozlehlejší evropskou metropoli pokrývá jen 37 kilometrů metra. Na autobusových zastávkách se často tvoří dlouhé fronty.

Události: Řím je i městem odpadků a kriminality (zdroj: ČT24)

Městská skládka praská ve švech

Římany trápí ještě jeden nepříjemný problém - odpadky. Město už roky balancuje na hraně ekologické katastrofy. Zdejší největší skládku v Evropě úřady pravidelně prohlašují za přeplněnou, vždy ale prodlouží její životnost.

Každý Říman se ročně zbaví 660 kilogramů odpadků - o 113 kilogramů víc než obyvatelé Neapole, kde krizi už několikrát řešila italská vláda. Místní ale neztrácejí naději. S podobnými potížemi se těžce zadlužený Řím potýká už celá staletí. Návštěvníky věčného města zatím nic neodradí.

Vydáno pod