Senátoři chtějí odtajnit zprávu o americkém týrání vězňů

Washington - Zpravodajský výbor amerického Senátu odhlasoval, aby se odtajnily závěry jeho důvěrné zprávy o surovém mučení lidí podezřelých z terorismu za vlády předchozího prezidenta Bushe. Zpráva zdůrazňuje odpovědnost americké rozvědky CIA, která mnohé závěry dokumentu zpochybňuje a hodlá jeho zveřejnění co nejvíce omezit. Nynější prezident Obama odtajnění závěrů již dříve podpořil, zatím ale nechce do rozepře mezi zákonodárci a CIA vstupovat.

Zpráva, na které vyšetřovatelé Senátu pracovali léta, je prý dosud nejúplnější popis technik výslechů, jež se v zahraničních tajných věznicích CIA používaly na osobách podezřelých z vazeb na teroristickou síť al-Káida.

Výbor chce ze zprávy o 6 300 stranách nyní odtajnit 400 stránek obsahujících shrnutí a hlavní poznatky ze svého šetření. To tvrdě kritizuje waterboarding, kdy je v zadržených vyvoláván pocit topení, a další drsné metody. Vyčítá také tajné službě CIA, že pořádně nevyhodnotila účinnost těchto metod zavedených po atentátech na Spojené státy z 11. září 2001.

„Je důležité říci světu, že jsme skutečně chybovali a že už to znovu neuděláme,“ zdůraznil jeden z 15 členů výboru Angus King. Metody výslechu CIA byly podle něj často mučením. Předsedkyně senátního výboru pro zpravodajské služby Dianne Feinsteinová vyzvala Bílý dům, aby se zapojil do procesu odtajnění zprávy. Nemá prý tušení, jak dlouho bude tento proces trvat, ale doufá, že se to podaří během několika týdnů.

Tajné vězení CIA v Rumunsku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

CIA má při podobném odtajňování vždy zvážit, zda zveřejnění některých informací nemůže ohrozit národní bezpečnost USA. Odhalení, která jsou pro tajné služby nepříjemná, ale nekompromitují jejich zdroje či metody, se však zatajovat nemají. Odpůrci odtajnění budou tedy především zdůrazňovat, že zpráva není objektivní a úplná, protože její autoři nehovořili s představiteli CIA, kteří brutální výslechy povolili či nad nimi dohlíželi.

„Mě ani nikoho jiného ze zasvěcených lidí v CIA se nikdo na názor neptal. Nechtějí slyšet názor nikoho jiného. Je to snaha přepsat dějiny,“ poznamenal ke zprávě vedoucí pracovník CIA Jose Rodriguez, který v polovině minulého desetiletí dohlížel na zadržování a výslechy podezřelých v zahraničí.

Dianne Feinsteinová
Zdroj: ČTK/AP/J. Scott Applewhite

Proces odtajnění částí senátní zprávy začal poté, co Feinsteinová minulý měsíc obvinila CIA, že protiprávně pronikla do počítačové sítě Kongresu, která se používá při vyšetřování údajných ilegálních výslechových metod tajné služby a zadržování osob podezřelých z terorismu. Ředitel CIA John Brennan obvinění vzápětí popřel. Napětí mezi výborem a CIA trvá dosud a odtajňování zprávy o metodách výslechů agentury ho nejspíš zesílí.