Evropa vyslala první družici programu Copernicus

Kourou - Evropská kosmická agentura vypustila první družici z programu Copernicus. Evropské unii by měla umožnit lepší pozorování Země z vesmíru. Díky družici bude také možné lépe monitorovat klimatické změny nebo přírodní katastrofy. Satelit vynesla na oběžnou dráhu z Francouzské Guyany raketa Sojuz.

ESA označuje Copernicus za doposud nejambicióznější projekt pro pozorování Země z vesmíru. Spuštění programu se stalo obzvláště naléhavé poté, co Evropa v roce 2012 ztratila po deseti letech kontakt se svou pozorovací družicí Envisat.

Copernicus je jedním ze dvou klíčových vesmírných programů Evropské unie. Druhým je satelitní navigační systém Galileo, jehož administrativní centrum je v Praze. Evropský program globálního navigačního satelitního systému má do roku 2017 znamenat socioekonomický přínos pro Unii 90 miliard eur. Celková investice do projektu se pohybuje kolem devíti miliard eur.

Copernicus je nový název programu Evropské komise pro pozorování Země, dříve známého jako GMES (Globální monitoring životního prostředí a bezpečnosti). Je pojmenován po zakladateli novodobé astronomie Mikuláši Koperníkovi.

Systém sdružuje pozorovací satelity a pozemní snímače, které monitorují jednotlivé oblasti Země a pomáhají předvídat vznik živelních katastrof a podílejí se také na meteorologických předpovědích.

Monitoring například umožňuje dřívější zásah při přírodních katastrofách, což by mělo snižovat ztráty na životě a škody na majetku. Díky monitoringu i meteorologickým předpovědím by se také měly optimalizovat zemědělská produkce, rybolov, turistický ruch, doprava i urbanistický rozvoj.

Vydáno pod