Soud znovu koriguje tureckou vládu, tentokrát zrušil stopku pro YouTube

Ankara – Turecký soud nařídil zrušit úplné zablokování přístupu na videoportál YouTube. Omezení sociálních médií vyhlásila minulý týden turecká vláda kvůli zveřejnění záznamu z tajné schůzky vládních činitelů. Po obnovení sítě Twitter tak jde v krátké době o druhý zásah turecké justice do omezování internetu v zemi. Dnešní verdikt nicméně ještě není pravomocný.

Ve čtvrtek Turecký telekomunikační úřad na základě výroků ústavního i nejvyššího soudu zrušil zablokování mikroblogové sítě Twitter. To před dvěma týdny nařídila vláda premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Stejně jako u zásahu proti YouTube tak chtěla před volbami zabránit zveřejňování informací a nahrávek zpochybňujících bezúhonnost čelných představitelů.

Erdogan dnes v reakci na stanovisko vrcholných justičních institucí, že zablokování Twitteru je porušením ústavních práv, prohlásil, že se rozhodnutí musí podřídit, ale rozhodně s ním nesouhlasí. Podle něj soudy chrání prostředek zahraničního vlivu. Twitter je podle něj „produktem americké (obchodní) společnosti“. „Všechny naše morální hodnoty byly (verdiktem) odsunuty stranou,“ prohlásil Erdogan. 

Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: ČT24

Islámské konzervativní vedení státu nařídilo zablokování YouTube 27. března s poukazem na zajištění „národní bezpečnosti“. Stalo se tak poté, co se na portálu objevilo video, na kterém šéf tureckých tajných služeb hovoří s ministrem zahraničí a velitelem armády o případné vojenské intervenci v sousední Sýrii. 

Ankarský soud se dnes ve verdiktu rušícím zablokování videoportálu odvolal na stanovisko ústavního soudu ke znemožnění přístupu na Twitter. Zablokování se nemělo týkat veškerého přístupu na YouTube, nýbrž jen určitých konkrétních záznamů. Tureckou vládou otřásá v posledních měsících korupční skandál. Erdogan tvrdí, že celý případ je rozsáhlým spiknutím proti jeho kabinetu a hlavně proti němu samotnému. Za spiknutím prý stojí jeho vlivný rival, umírněný islámský duchovní Fethullah Gülen, jehož stoupenci měli vždy blízko k policii a justici. Na internetu se už dříve objevila nahrávka, v níž údajně Erdogan radí synovi, jak ukrýt nashromážděné miliony.