Německá fotoreportérka AP zemřela v Afghánistánu

Kábul - Německá válečná fotografka Anja Neidringhausová z agentury AP se z cesty po Afghánistánu už nevrátí. Fotoreportérku zastřelil muž oblečený v policejní uniformě, její kanadskou kolegyni Kathy Gannon posléze postřelil. Útok se stal v malém městě poblíž pákistánské hranice. Obě ženy seděly v autě chráněném afghánskou policií a vojáky. V zemi se v sobotu konají prezidentské volby. Taliban v minulých týdnech v útocích přitvrdil a chce hlasování narušit.

Ženy se zdržovaly v malém městě poblíž pákistánské hranice. „Jedna novinářka byla na místě mrtvá a druhá je v kritickém stavu,“ sdělila policie provincie Chóst, kde se útok odehrál. 

Mluvčí provinčního guvernéra naznačil, že útočník byl skutečně policista. „Nakibulláh, policista z provincie Chóst, zahájil palbu na dvě zahraniční novinářky. Jedna byla zabita a druhá zraněna,“ řekl. 

K útoku došlo den před prezidentskými volbami, v nichž budou Afghánci rozhodovat o nástupci Hámida Karzaje. Islamistické hnutí Taliban hrozí, že hlasování zmaří násilnostmi. V zemi panují přísná bezpečnostní opatření, v jejichž rámci bylo rozmístěno na 350 tisíc příslušníků afghánských bezpečnostních sil.

Vydáno pod