Přísná věznice už roky funguje jako líheň nadějných start-upů

San Quentin – Svůj život si zničili sami a sami si ho také mohou trochu vylepšit. Z trestanců v americkém nápravném zařízení v San Quentinu se totiž mohou stát budoucí páni podnikatelé. Už tři roky zde funguje program nazvaný Poslední míle (Last Mile), který mezi vězni hledá originální nápady. Ty chce také potom zpeněžit.

Věznice v San Quentinu, v americké Kalifornii je jedním z nejpřísnějších vězení USA. Mnohaleté tresty často i doživotí si zde odpykávají nebezpeční trestanci, kteří prodávali drogy či páchali vraždy a loupeže. Vrahové, násilníci a únosci zde ale také mají možnost, jak své předchozí skutky nechat za sebou a po návratu na svobodu se lépe zapojit do společnosti.

Deset tamních vybraných trestanců absolvuje půlroční intenzivní kurz Last Mile, během něhož se od expertů z různých technologických oborů dozvídají znalosti potřebné pro rozjezd vlastního podnikáni. Například jak důležitá je role sociálních médií či základy obchodního práva.

Se svými projekty pak už pouze absolventi kurzu musí zaujmout budoucí zaměstnavatele a získat investory z řad kalifornského Sillicon Valley. Vše tedy funguje podobně jako v dnes již běžných centrech pro nadějné podnikatele (tzv. start-upových inkubátorech).

Ilustrační foto
Zdroj: Eric Risberg/ČTK/AP

„Jednou z mých největších obav bylo, že kvůli mému trestu už nikdy neudělám kariéru. Ale přesně na tom teď pracujeme. Začátek je prostě začátek, pokud máš nápad a chuť, vždycky existuje cesta uskutečnit svůj sen,“ tvrdí Trevor Bird, jeden z vězňů, kteří se do programu zapojili.

Z vězeňského munduru do obleku

Pro vězně, kteří za mřížemi strávili i desítky let, je tato iniciativa obrovskou a lákavou výzvou. Jako výborná motivace pro ně navíc slouží příběhy jejich spoluvězňů, kteří za tři roky fungování programem úspěšně prošli.

Chrisfino Kenyatta Leal strávil ve vězeňské cele necelých dvacet let, nyní je chodícím, důkazem, že investovat do vězňů se vyplatí. „Loni touhle dobou jsem si odpykával doživotí. Bydlel jsem v cele 4 – sever – 29 – dole a obvykle o mě mluvili jako o čísle H1093,“ vypráví Kenyatta. Mundur ale bývalý trestanec vyměnil za oblek a sám vede jeden začínající podnik.

„Jsem nadšený. Chci dát své peníze do dvou projektů. Samotného mě to překvapuje, vůbec jsem to nečekal,“ poznamenal jeden z budoucích investorů David Pierce. Ne všechny nové myšlenky ovšem investory zaujmou. Pro odsouzené je přesto program vzácnou příležitost, jak si něco dokázat a posunout se zase o kus dál. Nezáleží přitom, že se vše děje za vysokými zdmi a pod dohledem dozorců.

Program Last Mile pomáhá vězňům začít s podnikáním (zdroj: ČT24)