Protest jako životní poslání - žena stojí před Bílým domem už 30 let

Washington – Pro boj za svou věc neváhali obětovat celý život. Stojí s transparenty v ruce na veřejných prostranstvích a protestují proti tomu, co dělají velké instituce. Mezi věčnými americkými aktivisty se stala legendou Concepción Picciotová. Žena pocházející ze Španělska stojí před Bílým domem už třicet let a snaží se tak bojovat proti jaderným zbraním.

Před Bílým domem se protestuje proti lecčemu. Ale jen Concepción Picciotová to vydržela déle než všichni ostatní. Před sídlem amerických prezidentů strávila víc času než kterákoliv hlava Spojených států uvnitř. „Všichni prezidenti jsou stejní. Podporují invaze do cizích zemí, různé zabíjení. Obama teď taky - s bezpilotními letouny.“

Picciotová stála třicet let před Bílým domem 24 hodin denně. Teď už se občas s někým střídá. Pokud by opustila svůj stan, nebo se od něj vzdálila byť jen na jediný metr, policie by ho odstranila. „Jenom, když mě zatkli a odtáhli pryč, tak jsem tu nebyla, neměla jsem jinou možnost,“ vzpomíná Picciotová. O svém životě teď napsala knihu.

John Wojnowski nehodlá svůj boj vzdát
Zdroj: ČT24

Druhý příběh věčného demonstranta píše John Wojnowski. Už patnáct let v kuse stojí před vatikánskou ambasádou ve Washingtonu. Život se mu naprosto změnil v 15 letech, kdy ho na jezuitské škole v Itálii zneužil farář. Z hrůzného zážitku se nikdy nevzpamatoval. „Chci spravedlnost, jen spravedlnost, odškodnění. Netrpěl jsem tím jenom já,“ tvrdí Wojnowski.

Čas, který mu ještě zbývá, chce strávit stejně jako Picciotová – veřejnosti na očích.

Věční demonstranti obětovali život boji za svou věc (zdroj: ČT24)