V šumném Izraeli je stále co objevovat a obdivovat

Tel Aviv - Přesně 105 let po založení Tel Avivu se do Izraele vrátili tvůrci úspěšného pořadu České televize Šumné stopy. Seriál hledá otisky československých stavitelů ve světě. K původním šesti dílům ze židovského státu chtějí autoři dotočit ještě několik nových.

Po celém Izraeli dodnes stojí stovky domů, které vznikly ze skic československých architektů, hlavně v meziválečném období. „Za všechny bych jmenoval pana Tischlera a Filipa Böhma. Zúčastnili se té úchvatné a jedinečné periody čistého funkcionalismu,“ říká scénárista a průvodce Šumnými stopami David Vávra.

Pozornosti filmařů neunikl ani skvost v podobě vily prvního izraelského prezidenta Chaima Weizmanna. Kromě historie ale během natáčení na tým tvrdě dopadla i izraelská současnost. „Zažili jsme raketový útok na Jeruzalém, zrovna když jsme natáčeli na Olivetské hoře. A byl to zvláštní pocit,“ vzpomíná scénárista a režisér Radovan Lipus.

Přestože modernu je možné najít po celém Izraeli, její Mekkou je bezpochyby Tel Aviv. Městu s největší světovou koncentrací budov postavených v bauhausu a mezinárodním stylu se dokonce kvůli typické barvě jejich omítek začalo říkat Bílé město.

Přesně před 105 lety se na kusu pouště sešlo šedesát rodin. Losování pomocí mušlí popsaných jmény jim rozdělilo pozemky. Tak se zrodil Tel Aviv neboli jarní kopec. Stavba města na zelené louce, v tomto případě spíše okrových dunách, i perzekuce evropských Židů sem brzy dostala architektonickou elitu.

Izraelská obchodní a plážová metropole dnes skrývá přes 4 000 drahokamů modernistické architektury. Její obrovská koncentrace i nemilosrdné subtropické klima si ale vybírá svou daň - mnoho domů je dnes v havarijním stavu. I na některé z nich by se chtěli tvůrci Šumných stop zaměřit příště.

Vydáno pod